La PDE es proposa aturar 'el transvasament' d'aigua de l'Ebre a Tarragona

Des de la Plataforma han anunciat que durant les pròximes setmanes es reuniran amb els consistoris ebrencs per preguntar als representants polítics quin futur plantegen per al CAT

07 enero 2020 18:02 | Actualizado a 08 enero 2020 11:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) treballarà «per posar data de caducitat» al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i, per tant, al mini transvasament de l’Ebre cap al Camp de Tarragona. Així ho van anunciar aquest dimarts la tarde a la seu que la plataforma té a Tortosa, després que divendres el trencament d’una canonada d’aigua del CAT inundés l’Ampolla.

Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va lamentar les inundacions que l’incident havia causat a l’Ampolla, apuntant que «les imatges de les inundacions ens han permès visualitzar l’aigua que realment passa per aquesta canonada, molta més de la que pensàvem en unes dates fora de la temporada alta».

La plataforma veïnal també va voler denunciar l’opacitat amb la qual es va gestionar l’incident, tot afegint que «hagués pogut ser un accident molt greu o una desgràcia si no hagués passat de matinada», al que afegia que, a hores d’ara, encara no tenen constància de si es va produir per falta de previsió o manteniment꞉«Hi ha un espoli d’aigua però quan hi ha accidents no donen explicacions», va protestar Panisello.

Tot i les afectacions que el trencament de la canonada va provocar tant a l’Ampolla com a la resta de municipis, i que preveia deixar sense aigua a més de 60 poblacions de les Terres de l’Ebre, l’incident no va incidir en l’abastiment habitual, ja que la majoria comptaven amb recursos propis i alternatius per abastir-se durant el tall de subministrament. «Després de 30 anys els municipis i empreses receptores d’aigua han tingut temps per autoabastir-se i deixar de dependre de l’aigua de l’Ebre. Si aquestes poblacions segueixen connectades amb el CAT és per motius polítics i per donar una imatge de què també se’n beneficien, però es tracta d’un transvasament en tota regla», sentenciava el portaveu de la PDE.

Segons van anunciar, durant les pròximes setmanes els membres de la Plataforma es reuniran amb els diferents representants i forces polítiques del territori per saber quin serà el futur del CAT i reivindicar l’acabament del contracte amb el Consorci, encara que no sigui de forma totalment immediata. Les conclusions es transmetran en una assemblea general al mes de març. Des de la PDE també van anunciar que mentre no s’obtinguin solucions no es descarten les mobilitzacions.

En referència al nou Pla Hidrològic Nacional, també apuntaven que un dels motius pels quals volien involucrar als polítics era per «qüestionar quines perspectives de futur hi ha, perquè és una mostra del que volen fer riu amunt», deia Manolo Tomàs.
Pel que fa a la canonada que es va trencar, tot i que està dissenyada per portar el doble del cabal reglamentari, el tub hauria de portar 4 metres cúbics per segon, tot i que des de la Plataforma apuntaven també que «sempre hem qüestionat que es respecti el límit, perquè pot ser que hi hagi alguna captació alternativa».

Un territori amb necessitats
Seguint amb l’objectiu de la PDE d’acabar amb el traspàs d’aigua cap a Tarragona, Panisello incidia que «és una demanada legítima d’un territori que ja ha complert amb la quota de solidaritat. A les Terres de l’Ebre l’únic que hem aconseguit és estancament, estem perdent població i pistonada en tots els aspectes».

Sobre el paper, el mini transvasament no té data de finalització, però des de la PDE reivindicaven que s’han de retornar els cabals on fan falta. «El que no pot ser és que es converteixi en una obra vitalícia quan al Delta estem en una situació d’emergència per la falta d’aigua i sediments», sentenciava Panisello. Per revertir la situació, des de la Plataforma proposen que la xarxa del CAT canviï la captació amb depuracions o dessalinització, el que també comportaria impulsar projectes que permetin retornar al territori bona part dels seus recursos.

Comentarios
Multimedia Diari