La Plataforma del Sénia lluitarà perquè no es reobri el Castor

Presentarà una denúncia contra el projecte davant la Unió Europea i una petició d'investigació al Parlament europeu

19 mayo 2017 22:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Si un dia tornen a haver-hi terratrèmols, per insignificants que siguin, la Plataforma Ciutadana en defensa de les Terres del Sénia acusaran amb nom i cognoms «les persones que hagin autoritzat tot aquest desgavell», així de contundents es mostraven els portaveus del col·lectiu ahir a Alcanar.

Aquesta reacció es produeix després que el president d’Enagás, Antonio Llardén, parlés d’aplicar al Castor la «gimnàstica geològica», o sigui, anar injectant tan poc a poc, que la pressió que es necessita per fer que el gas empenyi l’aigua i el petroli ara emmagatzemats dintre els pous, «no generaria ni petits terratrèmols».

Des de la Plataforma del Sénia asseguren que aquesta afirmació no l’havien sentida mai, ni en fòrums tècnics, i posen en dubte aquesta nova teoria per posar en marxa el projecte Castor. Creuen que seria millor que Llardén «ho presentés en un fòrum de tècnics i professionals en la matèria, però d’una manera seriosa». Ara la solució que dóna el director d’Enagas és injectar el gas a petites quantitats i a pressions molt baixes, que poden durar fins a sis anys. La Plataforma del Sénia es pregunta quina rendibilitat obtindran si tarden sis anys a emplenar el dipòsit i quants en necessitaran per buidar-lo.

Un dels portaveus de la Plataforma, Evelio Monfort, considera que «aquestes instal·lacions no seran rentables des de cap punt de vista».

Monfort veu contradictòria la «gimnàstica geològica» amb les previsions inicials de l’empresa ESCAL UGS, que parlava de 8 milions de m3 al dia quan omplien el dipòsit i 25 milions de metre cúbics a l’extracció.

La Plataforma recorda que, al novembre de 2014, Enagas va dir que en sis mesos enllestirien els informes tècnics i ara diu que seran de 12 a 13 mesos, però que tot dependrà dels informes encarregats a dos institucions estrangeres, «com si els d’aquí no haguessin servit de res2, indica el grup opositor. Cristina Reverter pensa que «els informes estan, però fins al novembre no els faran públics, com a molt aviat. Volen deixar que s’acabi la legislatura i el govern que vingui després sigui qui ho hagi de gestionar. És el que ens temíem des del principi».

Denúncia a Europa

Una de les raons per les quals la Plataforma presentarà en quinze dies una denúncia a la Comissió Europea (CE) és «per l’existència d’una posició dominant en el sector per part de l’empresa Enagás Transporte sobre la resta d’operadors del sistema energètic, com a negociadora del deute de tercers, en el marc del Reial Decret-Llei 13/2014 de 3 d’octubre.» Segons Reverter, «volem saber si aquesta empresa té capacitat per negociar crèdits o és només distribuïdora d’energia».

La Plataforma considera que les mesures urgents en relació amb el sistema gasista, adoptades a través del Reial Decret-Llei 13/2014, constitueixen una «ajuda d’estat» atorgada pel govern espanyol, expressament prohibida pel Tractat Fundacional de la Unió Europea. Són algunes de les raons més destacades de la denúncia a la CE i de la petició d’investigació al Parlamen europeu.

Comentarios
Multimedia Diari