La Ribera d’Ebre reclama fibra òptica i 5G rural per atreure empreses i retenir població

Móra d’Ebre acull la primera Comissió Territorial del projecte ‘Un país d’oportunitats, un país viu’, que vol lluitar contra el despoblament i la ‘desindustrialització’ a la comarca

26 noviembre 2019 17:30 | Actualizado a 26 noviembre 2019 17:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ribera d’Ebre és la segona comarca on la Generalitat posa en marxa la iniciativa País Viu, una eina de dinamització pensada per ajudar els territoris (principalment d’interior) afectats pels efectes del despoblament, l’envelliment o la desindustrialització.

De les Terres de l’Ebre, la iniciativa arribarà també properament a la Terra Alta, mentre que al Pirineu es posa en marxa al Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

A la Ribera d’Ebre s’ha tingut especialment en compte el futur que encara un cop acabi la vida de les centrals nuclears i els efectes de l’incendi del passat estiu, que va calcinar més de 5.000 hectàrees.

Aquest dimarts s'ha constituït a Móra d’Ebre la comissió territorial de treball, en la que els alcaldes i agents socials riberencs han posat de relleu les necessitats bàsiques per afavorir el desenvolupament de la zona: el desplegament de fibra òptica i un pla pilot de 5G rural són una prioritat, com també la millora de les infraestructures i del transport públic. La comarca també reclama eines per afavorir la reindustrialització i la diversificació econòmica, potenciant sectors com el turisme o l’agroindústria.

Segons detalla la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d‘Ebre, Gemma Carim, el territori no renuncia a continuar sent en un futur productor d’energia, «però d’una energia verda», aprofitant les vies d’evacuació elèctrica que hi ha actualment operatives per la central nuclear. També es vol dotar els polígons industrials de tots els serveis necessaris per atreure noves empreses. «Hem de ser un territori prioritari a l’hora de rebre aquestes inversions, especialment el dia que la central nuclear deixi de produir. Crec que ens ho mereixem i ho podem dir alt i fort, per tots els anys que hem estat aportant l’energia de bona part de Catalunya», afirmà la presidenta del Consell Comarcal.

També es reclamen més incentius per al sector agroalimentari i el turisme, que actualment compta amb projectes de desenvolupament en marxa com el recorregut del Camí de Sirga, que ressegueix el riu Ebre; a més de suport a les empreses particulars i emprenedors que aposten pel territori en aquests àmbits.

Les demandes exposades en la reunió a Móra d’Ebre sorgeixen de diverses trobades dels alcaldes i agents socials dels 14 municipis de la comarca. «A la Ribera d’Ebre sabem on volem anar, sabem el que volem i el que no per al nostre futur, tenim unes línies de treball molt clares, però sols no les podem dur a terme i necessitem la implicació del govern de la Generalitat», afirmà Gemma Carim.

La iniciativa País Viu busca una relació bilateral entre el món local i el Govern català, de manera que els diferents departaments de la Generalitat escoltin de forma directa les demandes dels representants del territori i hi donin resposta amb accions concretes i adequades, segons detallà el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar.

En aquest sentit, durant la reunió, diversos membres del Govern han pogut explicar l’estat d’algunes actuacions destacades. És el cas d’Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat, que ha destacat la necessitat d’abordar la capacitat de la carretera C-12 i ha explicat que s’estan elaborant els estudis necessaris perquè durant el primer trimestre del 2020 es pugui disposar d’un calendari per a l’aplicació la metodologia de 2+1 carrils en aquesta via. «Aquesta mesura moderna i eficient ha de permetre guanyar en seguretat a aquest eix viari de país», ha afirmat. Gavín també ha fet un repàs de l’oferta de transport públic existent a la comarca, destacant la millora del servei entre Falset i Móra la Nova que es va posar en servei el passat mes de setembre coincidint amb l’inici del nou curs escolar.

Per la seva banda, el director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, ha explicat que «una de les prioritats del govern és el desplegament de les tecnologies» i el seu departament es compromet a connectar amb fibra òptica totes les capitals de comarca abans de l’any 2020, com ja passa a la Ribera.

Comentarios
Multimedia Diari