Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Terra Alta acaba una verema molt primerenca amb una collita excel·lent

La verema enguany s’ha avançat i alguns cellers han acabat tres setmanes abans de l’habitual, però amb una collita de qualitat

Marina Pallás

Whatsapp
Una noia treballant en plena campanya de verema en un tros de la Terra Alta. Foto: Joan Revillas

Una noia treballant en plena campanya de verema en un tros de la Terra Alta. Foto: Joan Revillas

La verema a la Terra Alta enguany s’ha avançat quinze dies. Si normalment molts cellers la inicien cap al 25 d’agost, enguany alguns ja ho feien entre el dia 10 i el 15. I si habitualment la finalitzen la primera setmana d’octubre, molts la van acabar abans d’ahir. Ha sigut quelcom extraordinari.

Així ho expressa el president de la DO Terra Alta i propietari del celler Altavins Viticultors de Batea. «Ha sigut completament infreqüent. Inèdit». Les elevades temperatures de l’estiu,  ja al juny, van accelerar la maduració del fruit.

Els dies de treball a la vinya durant aquesta verema han sigut els mateixos que altres anys, cap als 40 dies, però la producció d’aquesta collita ha minvat respecte altres anys. Tot i que només són xifres aproximatives, el president apunta un 30% menys que l’any passat.  «I l’any passat ja va ser justa», afirma. 

En canvi, la qualitat del raïm ha sigut magnífica, específicament en la de les garnatxes. «És una fórmula que acostuma a sortir: a menys producció, major qualitat», explica Arrufí. «Quan hi ha menys raïm la maduració és més equitativa per tot ell i en haver menys quantitat també hi ha menys problemes de malalties, per exemple», concreta el president.

Pili Sanmartín del Celler Bàrbara Forés de Gandesa explica que aquest ha sigut un any «extrany i climatològicament molt complicat». Sanmartín apunta que, tot i que va ser una sorpresa començar la verema a meitat agost i a meitat vacances, ja hi havia alguns indicis a principis de la temporada que la verema s’avançaria força. «Tot ha sigut més precoç. Al febrer no va fer fred i la brotació va ser molt primerenca. El cicle ja va anar avançat des de la mateixa brotació», explica Sanmartín. La producció en el seu cas també ha baixat fins a un 50% respecte un any de producció alta.

Des de l’Agrícola Sant Josep de Bot, Jaume Martí també concreta que en el seu cas es va començar a veremar excepcionalment aviat, el dia 10 d’agost. «La maduració ha sigut molt primerenca, que no és habitual, i per això hem hagut de gestionar el treball de forma diferent a altres anys, ens hem hagut d’adaptar més nosaltres. El febrer va ser suau però el juny molt calorós», explica Martí. «A nivell d’estat sanitari el raïm ha estat perfecte, i això és molt important».

Temas

Comentarios

Lea También