La Terra Alta clou la verema amb més raïm que l’any passat

Malgrat les males prediccions per les afectacions del fong míldiu, finalment la producció
ha sigut bona i els protocols per contenir la Covid-19 han funcionat, sense cap brot registrat

10 octubre 2020 07:50 | Actualizado a 10 octubre 2020 08:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Terra Alta ha tancat la verema d’enguany amb millors resultats del previst. Si bé les previsions no eren bones per l’afectació del fong míldiu, finalment la producció s’ha situat en 36,5 milions de quilos de raïm registrat a la DO, 800.000 més que l’any passat. No obstant això la collita ha sigut molt desigual, amb molts pagesos que no han collit gairebé res.

La campanya de la verema a la Terra Alta ha finalitzat sense cap afectació per Covid-19 i les mesures de seguretat i prevenció engegades per evitar aquesta possible incidència s’han demostrat eficaces.

«Per part del Consell Comarcal de la Terra Alta, valorem molt positivament la campanya si ens referim a la gestió i organització que s’ha fet per contemplar tot allò que podia complicar una campanya afectada per la Covid-19. Si els resultats han estat satisfactoris ha estat gràcies a la participació des del primer moment de tots els agents implicats», ha destacat Neus Sanromà, presidenta de l’ens comarcal.

El director del Serveis Territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, s’ha expressat en aquest mateix sentit i ha recalcat el treball conjunt del departament que representa amb els de Salut i Treball i el sector vitivinícola de la Terra Alta per subministrar i actualitzar tots els protocols necessaris per fer front a la Covid-19, així com per generar sinergies que s’han confirmat efectives. «Ha quedat demostrat que treballant bé les coses funcionen molt bé perquè acabada la verema podem informar que només hi va haver només un petit brot previ a l’inici de la campanya que es va aïllar i que es va poder controlar amb facilitat», ha especificat Gómez.

Alhora, ha recordat que l’Ajuntament de Batea va cedir el seu alberg municipal per oferir allotjament a treballadors pendents de PCR o que haguessin estat en contacte amb positius confirmats per poder aïllar-se i que no ha calgut utilitzar-lo.

El Consell Comarcal, conjuntament amb el sindicat Unió de Pagesos, va reactivar les borses de temporers amb la finalitat d’evitar la rebuda de temporers externs per cobrir les tasques agrícoles i, a la vegada, dotar la gent del territori d’una eina per poder tenir feina. Pel que fa a la borsa del Consell Comarcal, s’hi van inscriure 200 demandants de feina i es van satisfer 7 ofertes de treball que van publicar diferents pagesos i cellers del territori. Entre les dues borses –la de l’ens comarcal i la de la Unió de Pagesos–, durant aquesta campanya s’han contractat 80 treballadors de la comarca i de poblacions veïnes a la Terra Alta.

«Cal dir que hi ha hagut una menor necessitat de mà d’obra perquè la collita d’enguany s’ha mecanitzat més malgrat que la producció ha sigut més o menys com la de l’any passat», ha afirmat en aquest sentit Miquel Piñol, coordinador territorial de la Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

Per la seua banda, l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha demanat que els ajuts destinats a compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles afectades pel míldiu s’agilitzin i arribin abans de finals d’any per permetre que la gent més perjudicada se’n pugui beneficiar al més aviat possible.

I és que malgrat aquestes bones xifres alguns cellers han patit greument l’afectació del míldiu. «Ha sigut un any molt difícil», explica Francesc Ferré del celler Frisach de Corbera d’Ebre, qui ha acabat la verema molt abans del habitual per la poca quantitat de raïm recollit a causa del fong. Ja fa tres setmanes que el celler va acabar la verema.

Qui està a la recta final i acabarà a inicis de la setmana que ve és el celler Les Vinyes del Convent, a Horta de Sant Joan, que porta a terme tota la verema manualment. El celler realitza controls de maduració dos cops per setmana per decidir el moment òptim de collita. Aquesta setmana s’ha finalitzat la carinyena i aquests dies estan collint la darrera, la cabernet sauvignon. «Hi ha varietats més sensibles com l’ull de l’ebre que hem perdut el 100% pel míldiu. Les garnatxes l’han tolerat millor i hem perdut sobre un 20%», explica el responsable del celler, Jordi Subirats. «Ha sigut un any difícil però per sort el Covid no ens ha afectat».

Comentarios
Multimedia Diari