La Unió Europea bloqueja els ajuts pendents a les obres d'Acuamed

L´Ajuntament de Flix reclama a l´empresa pública que finalitzi les obres complementàries a la descontaminació de l´embassament que queden pendents

19 mayo 2017 20:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comissió Europea ha bloquejat els pagaments d’ajuts pendents a projectes gestionats per Acuamed, l’empresa pública estatal investigada per l’Audiència Nacional per un frau multimilionari.

La descontaminació del pantà de Flix és una de les principals obres d’Acuamed beneficiàries dels fons de cohesió europeus, amb un 70 per cent dels 165 milions d’euros pels quals es va adjudicar l’obra. I és, alhora, una de les actuacions que estan sota la lupa de la justícia, ja que els directius d’Acuamed haurien carregat sobre l’obra un pagament fraudulent de 40 milions a la concessionària FCC, per compensar-la per la inundació d’una dessaladora a Almeria.

De fet, l’extracció dels llots tòxics de pantà havia de finalitzar abans de 2016 per poder acollir-se als ajuts europeus i ara caldrà veure si el cas d’Acuamed afecta d’alguna manera el pagament d’aquesta important subvenció.

La Comissió Europea (CE) ja ha demanat informació a l’Estat espanyol sobre el cas Acuamed i informarà l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) perquè consideri una investigació, segons han confirmat fonts comunitàries.

Acuamed, que depèn del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, és un «beneficiari tradicional» de fons europeus, i més en concret del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i dels fons de cohesió per realitzar obres públiques en el sector de l’aigua a la conca mediterrània. Entre 2007 i 2013, els fons europeus van cofinançar projectes per valor de 660 milions.

Des de la Comissió es recorda la seva responsabilitat «a l’hora de prendre totes les mesures apropiades per garantir que els diners de la Unió Europea no s’utilitzin malament». Així, Brussel·les remarca que, sota el sistema compartit de gestió que s’aplica als fons estructurals, correspon als Estats seleccionar els projectes perquè siguin cofinançats de manera efectiva i verificar la regularitat de la despesa que serà enviat a la Comissió perquè ho reemborsi, en total compliment de la legislació nacional i de la UE.

Les fonts van declarar que el Ministeri espanyol ja ha indicat a la CE la seva decisió de suspendre qualsevol declaració de despesa per Acuamed, i també que «ha mostrat compromís amb prendre totes les mesures necessàries per evitar qualsevol mal ús dels diners de la UE, una vegada s’hagin aclarit els projectes concernits i les suposades pràctiques».

Els països han d’enviar els documents de tancament dels programes corresponents al període 2007-2013 per a març de 2017, i que abans d’aquesta data «encara poden reemplaçar qualsevol despesa irregular, si es detecta, amb un regular que compleixi amb els criteris requerits».

 

Demandes

L’Ajuntament de Flix no ha tingut de moment cap comunicació oficial d’Acuamed des que va esclatar el cas dilluns, amb la detenció de tretze persones, entre les quals el director general de l’empresa pública, Arcadio Mateo del Puerto, i el delegat a València alhora que responsable de l’obra de descontaminació de l’embassament des de fa sis mesos, Pablo Martín, ara tots dos a presó sense fiança.

L’extracció dels llots tòxics va finalitzar l’any passat i ara es duen a terme obres complementàries, com la clausura de l’abocador on s’han dipositat aquests materials, prevista per al pròxim mes de maig.

L’alcalde de Flix, Marc Mur, demana que es mantinguin aquests treballs i que no s’aturi la tramitació dels que hi ha pendents. Entre aquests cal destacar el projecte de depuració de les aigües contaminades a la zona confinada del pantà i la retirada definitiva del tancament. «Són actuacions que encara no s’han adjudicat però que són del tot necessàries per a culminar amb èxit els treballs», comenta Mur al Diari.

Comentarios
Multimedia Diari