La calor i la sequera hivernal castiguen l'inici de la collita de la mel

Els apicultors del Perelló admeten que la producció de la mel de romer ha caigut un mínim d´un 70 per cent

19 mayo 2017 19:39 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Mal inici de la collita de mel per al sector apícola del Perelló, un dels més importants de Catalunya. Les anormals altes temperatures de l’hivern juntament amb l’absència de pluges han provocat una minsa i anormal floració del romer, el primer tipus de mel per als apicultors ebrencs.

El president de la Cooperativa Apícola Tarragona, Josep Maria Margalef, calcula una caiguda de la producció d’un 70 per cent en relació a un any normal, que assoleix el 100 per cent en alguns casos. La mel de romer representa entre el 30 i el 70 per cent de la producció anual de l’apicultor, en funció si l’apicultor elabora o no la mel de flors al Pirineu.

L’apicultor Lluís Casanova, de Mel Casanova Borrell, explica que les adversitats meteorològiques no són noves, de fet són uns costant en els últims anys, sobretot per efecte del canvi climàtic. «Cada any ens hem d’adaptar a situacions climàtiques noves, això no és senzill i fa cada cop més complicada la producció de mel». Casanova constata la paradoxa que el consumidor aprecia cada cop més la mel de qualitat i està disposada a pagar un preu just «però cada cop és més difícil de produir-la».

Les pluges de les últimes setmanes han revifat de manera tímida la floració del romer, sobretot a la zona interior de Catalunya (Lleida i interior de l’Ebre), però no prop de la costa, on treballen la majoria dels apicultors associats a la cooperativa.

Malgrat això, les expectatives per a la resta de la campanya són positives, a l’espera, sempre, de l’evolució meteorològica. Els apicultors ebrencs han portat ja les arnes al taronger per a començar a produir aquest segon tipus de mel. En acabar, alguns apicultors portaran les abelles al Pirineu per a produir la mel de flors.

La temporada, doncs, és llarga, els preus de venda són bons i les arnes estan plenes d’abelles. Ni s’han produït fenòmens de mortaldat ni la temuda vespa velutina ha arribat a les Terres de l’Ebre, expliquen els apicultors consultats.

Entre els factors negatius, a banda de la variabilitat climàtica, el sector subratlla la importació massiva de mel barates i mala qualitat de països tercers, com la Xina. «Tenim la sort, però, que el client cada cop estima més la seva alimentació i busca mels de qualitat», assenyala Cisco Brull, de Mel l’Avi Lluís.

Firabril 2016

El sector apícola celebra la seva cita anual amb el públic aquest cap de setmana a la fira de la mel i l’oli del Perelló. El certamen obrirà portes demà, dissabte, amb la inauguració del recinte firal i d’un programa d’activitats amb actes tradicionals com les jornades tècniques d’apicultura (diumenge, a partir de les 10.45 hores), la degustació de bunyols amb mel i oli del Perelló o els concursos del pes en mel i en oli per als visitants que han fet compra a la fira.

Comentarios
Multimedia Diari