La costa ebrenca treballa per refer-se del temporal Glòria

Ports repararà els dics malmesos i Infosa ja ha iniciat els treballs per fer un camí al Trabucador

28 enero 2020 10:20 | Actualizado a 01 febrero 2020 16:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Pescadors, musclaires, saliners i pagesos tornen poc a poc a la feina amb l’objectiu de recuperar la normalitat el més aviat possible, un cop fets ja els primers balanços de danys del temporal Glòria a ports, camins i altres espais.

Al Trabucador, operaris i maquinària d’Infosa, que gestiona les Salines de la Trinitat, obren camí cap a la Punta de la Banya. Amb el trencament de la barra del Trabucador, les Salines de la Trinitat van quedar aïllades, i Infosa va decidir ahir iniciar amb mitjans propis els treballs per regenerar un camí provisional. Així, gairebé una desena de maquinària de les mateixes salines van treballar ahir per aportar sorra i formar un camí d’accés provisional que els torne a connectar amb la Punta de la Banya.

«Avui mateix ens reunirem amb el cap provincial de Costes a Tarragona per concretar què s’ha de fer i com actuar. Però mentrestant, hem decidit començar a treballar nosaltres mateixos», explica al Diari el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats. «Estem intentant fer un camí provisional, no el principal, perquè el Trabucador ha quedat molt afectat amb aquest temporal». El gerent afirma que la situació de la barra del Trabucador és «molt preocupant». Ara mateix hi ha més d’un quilòmetre de braç submergit sota el mar. A l’interior de les salines, almenys, l’afectació no ha sigut tan greu.

El cap de Costes a Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica, Toni Espanya, confirma que avui mateix es reunirà amb Infosa per valorar la situació, fer un reconeixement de l’espai afectat i avaluar la viabilitat de seguir executant aquests treballs.

«Hem de concretar quines actuacions són necessàries, de quin volum d’arena parlem i quina aportació econòmica caldrà. Però encara és d’hora», afirma. «De moment els hem dit a Infosa que si volen treballar amb recursos propis no hi ha inconvenient. Però cal estudiar la situació per ajudar a reperfilar el braç de forma artificial, i que es refaci. Ja he sol·licitat recursos a Madrid. Hem d’ajudar a accelerar el procés de regeneració natural».

Reparar els dics dels ports

Per la seva banda, l’empresa pública Ports de la Generalitat, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, ha anunciat obres d’emergència per reparar els dics malmesos dels ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i les Cases d’Alcanar, per un import estimat de 4 milions d’euros.

A l’Ametlla de Mar, un cop feta la primera avaluació dels danys, se sap que el fort onatge i els ultrapassaments han afectat parts del dic de recer i el morrot (part final del dic a la bocana). Ara, es farà un estudi tècnic per actuar d’emergència i reforçar les peces de pedra de l’escullera exterior del dic. També hi ha hagut danys menors en el subministrament elèctric i moltes restes del mar per sobre dels molls, que ja s’estan netejant.

El port de l’Ampolla ha patit molts ultrapassaments pel temporal i la zona portuària es va inundar per l’increment del nivell de l’aigua del mar i pel torrent que va baixar a causa de les fortes tempestes. S’han detectat afectacions estructurals al dic de recer que afecten l’espatller, el morrot i l’escullera exterior i als molls per la qual cosa es farà una actuació d’emergència.

Les incidències de caràcter menor han estat les casetes dels pescadors amb filtracions d’aigua i danys estructurals, el subministrament elèctric, la pèrdua de torretes de serveis i les restes de mar que ha portat l’onatge per tot el port, motiu pel qual s’han iniciat les tasques de neteja. També hi ha hagut dues embarcacions enfonsades.

A les Cases d’Alcanar, després d’una primera avaluació, s’ha vist que el dic ha quedat afectat a la part final o morrot per la qual cosa s’executarà una actuació tècnica d’emergència. També hi ha hagut una embarcació enfonsada i moltes afectacions de restes del mar portades pel temporal que ja s’està netejant la zona portuària.

Com ja va explicar el Diari, Ports de la Generalitat té en licitació un projecte per fer un assaig en una piscina de models del port i l’estudi que se’n derivarà, i que servirà per buscar solucions a un port que, per la seva orientació diferent a la resta, és més vulnerable als temporals.

11 milions per al sector primari

Els màxims responsables del Departament d’Agricultura de la Generalitat, amb la consellera Teresa Jordà al capdavant, es van reunir ahir a Amposta per analitzar els ajuts del temporal. Agricultura xifra en 11 milions d’euros els ajuts a destinar per pal·liar els danys agraris i pesquers del temporal, amb el Delta com a principal zona afectada. Jordà va mantenir al llarg del dia trobades amb pescadors, regants, arrossaires, musclaires, consells comarcals, ajuntaments i sindicats agraris.

El temporal ha malmès concretament el 20% de la producció de marisc al Delta i caldrà almenys 1,5 milions d’euros per recuperar les muscleres.

Comentarios
Multimedia Diari