La crescuda de l'Ebre beneficia el Delta amb més sediments

Una imatge de satèl·lit mostra com els materials que porta el riu han arribat 20 km mar endins

21 abril 2018 16:41 | Actualizado a 23 abril 2018 08:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La crescuda del riu Ebre, que ahir continuava amb uns cabals extraordinaris de més de 1.900 metres cúbics per segon a Tortosa, comporta grans beneficis per al Delta de l’Ebre, amb l’aportació d’aigua dolça amb nutrients i sediments que arriben al mar. 

Segons s’observa a la imatge del satèl·lit Sentinel del programa europeu Copernicus (d’observació de la terra), aquests materials transportats per l’Ebre han arribat els darrers dies fins a 20 quilòmetres mar endins davant del Delta, distribuint-se també cap al nord i especialment en direcció sud. 

«Els efectes d’una crescuda controlada i perllongada en el temps com l’actual són molt beneficiosos per a l’ecosistema del Delta, per a l’aqüicultura i la pesca», remarca al Diari el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs. «En cap cas és aigua que es tire al mar. Té una funció clara i molt important», afirma Tomàs, tot recordant que fa només tres mesos l’Ebre es trobava immers en una important sequera. 

En efecte, els sediments arrossegats pel corrent del riu reforçaran el litoral del Delta, afectat per la regressió, mentre que una major presència de nutrients aporta més aliments per a la fauna marina. En aquest sentit, la major presència de fitoplancton, l’aliment dels musclos, ja s’ha començat a notar en la qualitat d’aquest mol·lusc a la badia dels Alfacs.

Musclos de gran qualitat

«Som a punt de començar la campanya i esperem que serà de molt bona qualitat», remarca el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet, tot recordant que una situació similar al 2013 va comportar una producció extraordinària.

Pel que fa a la pesca, els beneficis es preveuen més a mig termini, «però resulta evident que una major quantitat d’aliment beneficia els caladors», remarca Tomàs. 

L’arribada temporal de més sediments pot reforçar una mica les platges dels efectes dels temporals de llevant però no ajuda a combatre la subsidència o enfonsament del terreny.

Per a això caldria que s’inundés tot el Delta o que els fangs es repartissin a través de tota la xarxa de reg, segons remarquen els experts. I és que el Delta està en regressió i s’enfosa des que es van construir els embassaments i el 99% dels sediments queden retinguts a les preses. 

Comentarios
Multimedia Diari