La nit del 7 de juliol ha estat la més càlida des de principi d’estiu a les Terres de l'Ebre

Les onades de calor ja no són un fet aïllat, sinó que s’estan convertint en la tònica habitual dels estius a Catalunya

09 julio 2019 09:46 | Actualizado a 09 julio 2019 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les onades de calor ja no són un fet aïllat, sinó que cada estiu són vàries les que arriben al nostre país. Referent això, les dades que arriben d’un estudi de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunten que les onades de calor al juny són cada vegada més freqüents en Espanya.

La nit de diumenge, per exemple, arreu del territori català, es va produir la nit més càlida del que portem de l’estiu. Segons el Meteocat, els núvols van impedir el refredament nocturn. Prop de la costa hi va haver de 23 a 26 ºC de mínima. Fenomen que es va produir en poblacions com l’Ampolla, l’Ametlla, Deltebre o Sant Carles de la Ràpita. 

Segon la investigació de l’Agència Estatal de Meteorologia, els episodis de calor extrema, com el que vam viure la setmana passada, són 10 voltes més probables que fa 30 anys. Normalment les fortes calorades de juny tenien lloc cada 100 anys de mitjana però, actualment, succeeixen cada deu. Aquest augment està extremadament relacionat amb el canvi climàtic fruit del calfament global del nostre planeta, segons indiquen les dades de l’estudi.

Un juny històric

Una nova realitat cada vegada més consolidada, que ha provocat que aquest juny del 2019 sigui el més calorós. Segons dades de l’Observatori de l’Ebre, el dissabte 29 de juny es va enregistrar una temperatura màxima de 42,5 °C. Per primera vegada en un mes de juny es va arribar als 40°C tenint en compte, que l’Observatori registra dades des de 1880. I no només fou el dia de juny més càlid de la sèrie, fou també el segon dia més càlid de qualsevol mes, només superat pels 43,0 °C del dia 7 de juliol de 1982 i superant els 42,3 °C enregistrats el dia 4 d’agost de 2018, que a partir d’ara serà el tercer valor més alt de la sèrie.

Aquest augment de la temperatura té grans repercussions pel que fa a l’agricultura. Les Terres de l’Ebre és una zona especialment afectada, perquè són molts els ebrencs que es dediquen a la terra. Bona part de les vinyes de la Terra Alta han patit greus danys per l’onada de calor. Hi ha varietats més afectades que d’altres, amb importants pèrdues que superen el 50%. La més perjudicada, però, és la carinyena.

Els pagesos no s’expliquen que una varietat autòctona tan arrelada al territori, resistent a la sequera, no hagi pogut suportar els cops de calor dels darrers dies, amb elevades temperatures superiors als 40 graus. I és que el raïm s’ha assecat tant que sembla socarrimat pel foc. Els productors asseguren que mai havien vist res semblant.

Part de la producció cremada

Els preocupa, a més, que l’estiu només acaba de començar. En Miquel Pinyol, pagès viticultor i membre de la Comissió Permanent Comarcal de la Unió de Pagesos, no troba explicació als greus danys de la carinyena, una varietat «de tota la vida», pròpia de l’interior tarragoní i ebrenc. «En la primera onada de calor ja hem perdut una part de producció, que està cremada, i ens queda tot l’estiu per endavant; serà difícil que les vinyes puguin aguantar tot el període vegetatiu, no sé com acabarem», concloïa Pinyol.

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre també ha decidit restringir un 15% l’aigua per a reg a partir d’aquesta setmana com a conseqüència de la sequera que afecta la conca. Segons subratllen els dirigents de la Comunitat, la restricció té un caràcter «preventiu» i s’aplica amb voluntat de gestionar l’aigua «sota criteris de màxima eficiència i estalvi».

Comentarios
Multimedia Diari