La patronal eòlica demana construir nous parcs en zones ara prohibides

EoliCat elabora un full de ruta on proposa modificar el mapa d´implantació eòlica i més flexibilitat en l´obtenció de permisos

19 mayo 2017 21:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La patronal eòlica catalana, agrupada en l’associació EolicCat, ha demanat als representants polítics la reactivació del sector eòlic a Catalunya, després de la forta davallada del sector en els últims anys.

EolicCat ha dissenyat un full de ruta per reactivar el sector i poder competir a les futures subhastes previstes pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme Aquest full de ruta es divideix en quatre accions.

La primera i més destacada és la petició de modificar l’actual mapa d’implantació eòlica de Catalunya, el consideren «innecessàriament restrictiu», per a poder construir parcs eòlics en aquells indrets del territori on hi hagi un mínim de 3.200 hores equivalents de potència eòlica (més de 7,5 m/s a 100 metres sobre el nivell de terreny).

A Catalunya, asseguren, un 80 per cent dels territoris amb aquest nivell de recurs eòlic s’ubica en zones vermelles del mapa, és a dir, zones prohibides per a la instal·lació d’aerogeneradors. Una part majoritària de les zones vermelles ho són per ser espais protegits pels seus valors naturals i que formen part del Pla d’Espais d’Interès Natural o són parcs naturals.

EolicCat explica que el Ministeri ha anunciat una primera subhasta per instal·lar 500 MW eòlics i que aquesta serà la primera d’un seguit de subhastes per cobrir la potència eòlica contemplada en la nova planificació de la xarxa elèctrica fins a l’any 2020. En aquest escenari de competició, el recurs eòlic sorgeix com el paràmetre clau per fer viable un parc, asseguren.

 

Subhastes ministerials

En la primera convocatòria es parteix d’un mínim de 3.200 hores equivalents, raó per la qual demanen modificar el mapa per oferir nous espais que sí que compleixen aquest requisit.

La patronal precisa que aquesta hipotètica futura implantació eòlica hauria de garantir «la compatibilitat ambiental» dels parcs en la zona d’implantació.

La segona proposta inclosa en el full de ruta és endegar una modificació de la legislació que permeti construir nous parcs eòlics superiors als 10 MW de potència sense necessitat de sotmetre’ls a concurs ni de determinar amb anterioritat zones de desenvolupament prioritari, un esquema que, afirmen, s’ha seguit fins ara «i que s’ha demostrat ineficient».

A més, reclamen agilitzar el tràmit i el temps necessari per a l’obtenció dels permisos.

Per acabar, demana a l’Administració catalana finalitzar la tramitació dels projectes que els promotors considerin viables i que actualment es troben en fase de tramitació. Un gran nombre de projectes, s’afirma, estan pendents de l’obtenció de permisos i/o del punt de connexió.

Per desenvolupar el full de ruta, EolicCat proposa una comissió de treball amb l’Administració o la imposició de tempos a acomplir pels funcionaris per tal d’impulsar la tramitació.

Comentarios
Multimedia Diari