La pedregada d'Horta arrasa desenes d'hectàrees de vinya, olivera i ametller

Unió de Pagesos estima unes afectacions del 80 al 100 per cent en els tres cultius a la meitat del terme d'Horta, del 100 per cent a l'olivera i ametller de Prat de Comte i d´un 5 per cent a Bot

19 mayo 2017 21:56 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Això és un sinistre total, està arrasat». Jordi Chertó, president de la cooperativa Agrària Sant Salvador d’Horta, no havia vist en els seus 37 anys un fenomen similar. Cal remuntar-se, diu la memòria del seu pare, a 60 anys enrere per recordar una pedregada d’aquesta virulència. «Hi ha més del 100 per cent de dany, en alguns casos», certifica. Han caigut totes les ametlles –a punt de plegar–, també les olives i la pedra ha arrasat les vinyes, que han quedat quasi sense un pàmpol, han malmès els sarments i ha castigat severament el fruit, a punt també de veremar. «N’hi ha per plegar», lamenta el president.

La tempesta de pedra va causar estralls al centre de la comarca veïna del Matarranya –sobretot a Torre del Comte– i es va dirigir a l’est fins a Cretes, Arenys de Lledó i ja dins de Catalunya a Horta de Sant Joan. «Van ser 20 minuts de pedra seca de la mida d’una ametlla, i després aigua durant vint minuts més», descriu el president. La partida més danyada és la de plans d’Arenys –vegeu imatges–, tot i que en va afectar d’altres al mateix terme i també a Prat de Comte i Bot.

Unió de Pagesos assegura que la pedregada ha castigat la meitat del terme d’Horta amb danys d’entre el 80 i 100 per cent de vinya, olivera i ametller i també del 100 per cent a l’olivera i ametller plantat a Prat de Comte. Al municipi vinícola de Bot, els danys han afectat un 5 per cent de la superfície de vinya, ametller i olivera.

Sense assegurança

A Horta de Sant Joan, epicentre del sinistre, la pedregada ha afectat una àrea aproximada de 600 hectàrees i una vintena d’una vintena d’agricultors, la meitat dels quals socis de la cooperativa Agrària d’Horta. Del total quasi cap amb assegurança per als seus cultius, fet que torna en més greu les pèrdues generades per la tempesta, explica el coordinador del sindicat a la Terra Alta i pagès afectat d’Horta de Sant Joan, Miquel Bosch. «Aquí al poble molts pocs tenen assegurances, aquestes pedregades no les havíem vist mai!, exclama.

El raïm afectat és de les varietats garnatxa blanca, macabeu, ull de llebre, sirà o carinyena. El raïm blanc s’estava a punt de collir i ara només es podran aprofitar els que estiguin més sans si es cullen en els propers dos o tres dies, en cas contrari es podrirà i es malmetrà definitivament.

Quasi amb tota seguretat els socis de la cooperativa d’Horta veremaran avui les vinyes de macabeu per evitar-ho i en els següents dies colliran la resta de varietats per treure’n una compensació econòmica, encara que mínima. Tot seguit, tractaran els ceps amb productes fitosanitaris, castigats pels cops de la pedra, per sanejar ferides i mirar d’evitar pèrdues de producció de cara al proper any.

Unió de Pagesos demana tenir en compte la pèrdua d’ingressos de la pagesia afectada, i que es reflecteixi en l’adequació de mòduls de l’IRPF de cara a la propera declaració de la renda.

Comentarios
Multimedia Diari