La premsa tortosina, en una exposició a peu de carrer

La ciutat va ser un cas excepcional quant a riquesa de diaris i l’existència de múltiples capçaleres coetànies. Aquesta exposició apropa una dotzena d’elles a la ciutadania, a peu de carrer

12 noviembre 2021 20:10 | Actualizado a 13 noviembre 2021 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com a mostra de la riquesa de la premsa a la ciutat durant els segles XIX i XX, Tortosa ha inaugurat l’exposició urbana «De El Ebro a L’Ebre» amb una dotzena de capçaleres de periòdics nascuts a la capital ebrenca. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en els actes d’enguany de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

El cas de Tortosa va ser excepcional. Molt poques ciutats de la seua mida a l’Estat espanyol publicaven tan gran quantitat de diaris i periòdics, i múltiples capçaleres veien la llum al mateix temps. Un fenomen impensable avui en dia. De periodicitat, tendència ideològica i abast cronològic divers, el llegat de la premsa tortosina testimonia la vitalitat cultural de Tortosa des de 1845 fins l’actualitat.

Els diaris ja es poden veure instal·lats en plafons al carrer Sant Blai amb el carrer Cervantes, la Plaça de l’Àngel, la plaça Agustí Querol, la plaça de la Cinta, la plaça dels Estudis i la Porta de Sant Domènech (Reials Col·legis).

L’objectiu de la proposta és que la ciutadania se’ls trobe a peu de carrer i convidar-la a conèixer les capçaleres i llegir les notícies que hi apareixen.

En concret es poden veure diaris com El Ebro (1845-1923), el primer periòdic nascut a Tortosa, de caràcter literari i cultural; El Diario de Tortosa (1857-1923), amb col·laboradors com Federico Pastor i Lluís, Ramon Vergés Paulí, Enric Bayerri o Francesc Mestre i Noé; El Eco de la Unión (1893-1894), La veu de Tortosa (1899-1909) o El Pueblo (1896-1938), entre d’altres.

Les portades també han sigut escollides particularment per les notícies que s’hi van publicar. Es poden trobar, així, esdeveniments històrics com la proclamació de la segona República o els bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra Civil.

La proposta per preparar aquesta exposició urbana va sorgir arran d’un grup de treball de la Capital Cultural sobre l’eix temàtic de la Paraula, dins del subgrup d’història i periodisme, amb professionals voluntaris de tots dos àmbits. Ha pogut ser portada a terme gràcies als diaris conservats a l’hemeroteca de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i la coordinació del seu director Albert Curto.

L’exposició es pot veure en aquestes sis places esmentades fins el pròxim 31 de gener.

Comentarios
Multimedia Diari