La reducció de 20 dies d'activitat molesta als pescadors

La Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona es reuneix amb la secretària general de Pesca per traslladar-li les inquietuds sobre les polítiques pesqueres europees

01 noviembre 2021 19:30 | Actualizado a 02 noviembre 2021 05:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona s’ha reunit amb la secretària general de Pesca, Alicia Villauriz, per traslladar les inquietuds del sector amb l’aplicació de les polítiques pesqueres europees.

El Patró Major de la Confraria Verge del Carme de la Ràpita i president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, Eusebio Rosales, valora positivament la trobada. «Creiem que ha anat molt bé i ha pres nota sobre tots els aspectes que ens perjudiquen», detalla. Un d’aquests principals punts és que la implementació del Pla multianual de demersals del Mediterrani Occidental a l’Estat suposa una reducció de l’activitat pesquera de la modalitat d’arrossegament a Catalunya que pot arribar fins a 100 dies de pesca, el 38% de les jornades anuals. Aquesta distribució de dies de pesca penalitza la flota catalana, que tradicionalment ja ha efectuat una reducció voluntària de la seua activitat amb la implementació de parades biològiques(vedes).

«La reducció de dies ha suposat un enrenou. Hi ha barques que es reserven dies per a poder tenir dies per Nadal, per exemple. Demanem que s’ature ja que nosaltres tradicionalment ja fem la veda. Els pescadors som els primers interessa en cuidar de l’ecosistema», expressa Rosales. «Aquest 2021 tindrem 20 dies menys. Però la seguretat social, qui la pagarà? No s’han tingut en compte moltes coses, però creiem que ara es podrà rectificar».

A més, l’aplicació desigual d’aquesta reducció de dies de pesca està generant un gran impacte als ports catalans i posa en perill el manteniment de les empreses pesqueres, els llocs de treball de la marineria i el funcionament i subministrament del canal comercial del peix fresc.

Reunió de la consellera

També la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, han aprofitat la visita de la secretària general de Pesca del Govern d’Espanya a Catalunya per fer-li saber la greu situació del sector pesquer català davant l’aplicació a Espanya del desplegament de les polítiques pesqueres europees. En la trobada amb la secretària, la consellera d’Acció Climàtica ha posat de manifest la necessitat de corregir aquesta normativa per impedir el tancament de les empreses pesqueres, perquè la situació estructural del sector està al límit. Cada embarcació que marxi serà perduda per sempre, cosa que posarà en risc també el sector global i l’economia dels municipis pesquers.

Una aplicació lineal dels esforços de reducció a tota la flota espanyola i la implementació de les mesures de compensació socioeconòmica que preveu el Reglament són algunes de les reclamacions que s’han presentat a l’Administració central. També s’ha sol·licitat modificar la normativa actual perquè permeti accedir de manera planificada al mecanisme d’optimització dels dies de pesca a fi de possibilitar una gestió bioeconòmica de l’activitat pesquera que persegueixi el major valor del producte i l’atenció a les necessitats de mercat.

Comentarios
Multimedia Diari