La relíquia de la Cinta, al descobert per primer cop en més de 150 anys

Extreuen un fragment de la tela per ubicar-la en un nou relicari i poder traslladar-la fora de Tortosa durant l´Any Jubilar

19 mayo 2017 16:21 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La relíquia de la Cinta és un tros de tela de seda venerada a Tortosa des de fa segles. Segons la tradició, la Verge hauria fet aparició a la catedral entregant aquesta cinta del seu vestit a un sacerdot, cap a l’any 1178. Fragments de la Cinta es guardaven en dos relicaris, un dels quals va desaparèixer durant la Guerra Civil. Ara, en motiu del quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, s’ha procedit a obrir el Relicari Menor i prendre un fragment de la tela. Aquest s’ha dipositat en un nou i més petit relicari, que permetrà transportar la Cinta fora de Tortosa en motiu d’aquest aniversari i de l’Any Jubilar concedit pel Papa Francesc. Així, aquest dimecres va ser el primer cop en més de 150 anys que la relíquia va quedar al descobert.

L’última vegada que es va obrir el relicari que la conté va ser l’any 1854, requerit per la reina Isabel II a Madrid, en un dels seus parts. Al Palau Reial es va decidir que el reliquiari necessitava una neteja i es va obrir.Llavors, un frare va aprofitar per tallar-ne un fragment sense permís. «Però va ser descobert i la va haver de retornar», detalla el canonge arxiver de la Catedral de Tortosa, Josep Maria Alanyà. Així, s’ha aprofitat aquest petit fragment i no ha calgut tallar la Cinta.

El bisbe de Tortosa, Enric Benavent, va ser l’encarregat de treure el petit fragment i dipositar-lo en el seu nou emplaçament, un relicari de plata amb parts daurades, elaborat pels orfebres Piró de València. El seu cost ha estat de vora 5.000 euros, que han estat sufragats per una donació anònima.

Segons admeten des del Bisbat de Tortosa, fins ara no s’havia dut a terme una fragmentació de la Cinta per por que en obrir el relicari pogués quedar danyada la tela.

L’acte que es va fer aquest dimecres a la catedral va estar presidit pel bisbe i l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, així com representants del capítol catedralici, de l’Arxiconfraria de la Cinta, i de la Cort d’Honor.

Amb el nou element, la relíquia es preveu transportar amb seguretat al llarg d’aquest any a diverses poblacions relacionades amb la devoció a la Cinta, com és el cas de Villar de Cañas, Vic o Madrid, en el marc dels actes del quart centenari de l’Arxiconfraria.

Comentarios
Multimedia Diari