La ruta de les muscleres es consolida com a actiu turístic singular del Delta de l’Ebre

L’activitat, que ofereixen dues empreses a la badia dels Alfacs i una al Fangar, ha tingut aquest estiu una gran demanda dels turistes nacionals, especialment de l’àrea de Barcelona

22 septiembre 2020 05:49 | Actualizado a 23 septiembre 2020 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En un estiu en què el delta de l’Ebre ha estat el destí escollit per molts catalans, la ruta de les muscleres s’ha consolidat com un dels actius més demandats pels turistes. Una proposta única i singular que permet recórrer les badies dels Alfacs i el Fangar, conèixer el funcionament de les muscleres i degustar a sobre de les batees els musclos i ostres que s’hi produeixen.

Tres empreses ofereixen aquesta activitat: Mirador Badia a la badia del Fangar, amb sortida des del port de l’Ampolla, i l’Avi Agustí i Musclarium als Alfacs, amb sortida des del port de Sant Carles de la Ràpita.  «Volem donar a conèixer  la feina dels aqüicultors i els seus resultats: uns productes de gran qualitat com són el musclo i l’ostra, produïts a l’entorn privilegiat del Delta», afirma Albert Grasa, de Musclarium.

Agustí Bertomeu, de l’Avi Agustí, explica que fa prop de 20 anys que va arrencar aquesta iniciativa, primer de forma tímida i testimonial i ara plenament consolidada. «El 2016 vam rebre el reconeixement com a millor experiència turística de Catalunya», remarca el veterà aqüicultor. 

Com qualsevol activitat gastronòmica i turística, enguany les rutes i degustacions a les muscleres s’han hagut d’adaptar a les mesures de seguretat sanitària pel coronavirus, reduint també els aforaments. «Hem tingut una gran demanda, especialment durant l’agost, però com podíem acollir a menys gent, les xifres de visitants són similars a les de l’any passat», afirma Xavi Cabrera, del Mirador Badia. 

Aquesta empresa preveu dur a terme sortides fins a mitjans del proper mes d’octubre, mentre que l’Avi Agustí i Musclarium romanen oberts els caps de setmana de pràcticament tot l’any, si el temps ho permet. 

Els milers de turistes que ja han gaudit aquesta campanya de la ruta de les muscleres han estat principalment de Barcelona,Tarragona, Castelló i l’Ebre, comenta Bertomeu, qui detalla que a la seva musclera habilitada per rebre visitants s’hi pot arribar amb golondrina turística, barca pròpia o de lloguer i fins i tot en kaiak. 

«L’estiu ha anat molt bé amb el turisme de proximitat, però la primavera vam haver d’estar tancats», comenta Albert Grasa, per a qui any rere any es consolida aquesta oferta com una de les més singulars i demandades al Delta. «Actualment, som l’activitat més sol·licitada a l’Estació Nàutica de la Ràpita», detalla.  
Gran qualitat

Tot plegat, en una campanya aqüícola del tot singular al delta de l’Ebre, primer pels efectes del temporal Glòria i després per la pandèmia de Covid. 

Al gener, el temporal va malmetre algunes batees de producció de musclos i ostres de la zona, alhora que trencava la barra del Trabucador. «El musclo ha estat enguany de gran qualitat però per contra hem patit una baixada de preus», comenta al Diari Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel). 

Aquest descens del preu va venir motivat, en una part, pel fet que l’inici de la campanya va coincidir amb el confinament i l’estat d’alarma, i no va ser fins ja gairebé l’estiu que els restaurants van recuperar plenament l’activitat i els aqüicultors van poder donar sortida al gruix de la producció. 

A banda, les altes temperatures  de l’estiu han acabat matant la majoria de la cria que estava creixent a les badies, de manera que els productors hauran de tornar a adquirir-la a d’altres països per tirar endavant la producció de l’any que ve. 

Comentarios
Multimedia Diari