La xaranga Xino-xano, 25 anys portat la música arreu del territori

Formada per més de 30 músics de diversos municipis de l’Ebre, és tot un referent pels seus espectacles musicals

30 julio 2019 18:50 | Actualizado a 31 julio 2019 12:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Jordi Mompel, és músic professional i exerceix com a professor de llenguatge musical i trompeta a la Unió Filharmònica d’Amposta. Fa 25 anys, ell i el seu pare van decidir formar el que ara coneixem com la xaranga tortosina, batejada amb el nom de Xino-xano.

A dia d’avui, Jordi és el president d’aquesta entitat musical que compta amb uns 30 músics qualificats de diverses localitats de les Terres de l’Ebre (Tortosa, i els seus pobles, Roquetes, Amposta, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja, Pinell de Brai, l’Aldea, la Sènia, Aldover, Deltebre, Mas de Barberans, etc.). «Durant aquests anys, han passat més de 100 músics», explica Jordi Mompel.

La majoria dels seus components tenen entre 17 i 50 anys. Tots ells amb el mateix objectiu; la seva pasió per la música.

Tal dia com ahir, un 30 de juliol de 1.994, la xaranga Xino-xano sortia al carrer per primera vegada. Ho feia al barri de Sant Llàtzer per honorar les seves festes.Amb 12 cançons de les més típiques i un únic pasdoble, la coneguda peça de Paquito el Chocolatero. «La majoria d’ells provenien de la Banda de Cornetes i Tambors i Cantaires de l’Ebre-Delta de Tortosa, gairebé no tenien nocions musicals i els ensenyava jo mateix les cançons», explica Jordi.

Sortien al carrer 9 músics, 7 homes i dos dones: Pepe (bombo), Javi (plats), Josep (trombó), Lucy (saxo alt), Dolors (saxo tenor) «Carroño» (caixa), Miquel (trompeta),Oscar (trompeta) i el mateix Jordi (trompeta).

Un quart de segle fent història,i construint emocions amb peces musicals de les més tradicionals fins les més novedoses. «Som uns dels primers en portar coreografies als nostres espectacles musicals».

Per això, Xino-xano també s’ha guanyat un reconeixement dintre el món de la música i l’acceptació d’un públic que esdevé fidel i alhora participatiu en molts dels actes que organitzen al llarg de l’any. No només al nostre territori, sinó també arreu de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó.

L’Agrupació Musical Xino-xano consta de quatre formacions musicals diferents i independents: la Xaranga Xino-xano (la principal de tota la entitat), la Xaranga Jotera Xino-xano, la Xaranga-Cobla Xino-xano, la Xaratuka (de recent creació) «i esperem que a finals d’anys pugui sortir a la llum The Xino-xano’s Band».

El seu president explica al Diari que estan acabant d’enllestir els preparatius per a la celebració del seu aniversari que es portarà a terme durant les properes festes de la Cinta, a Tortosa.

Aquelles opcions que en Jordi va escriure en un full per donar nom a aquesta entitat fa 25 anys, avui continuen omplint els carrers de música i festa.

In memoriam Jordi Roldan

Els components de la Xino-xano recorden emotivament al músic de la xaranga, Jordi Roldan, que els va deixar el passat 6 de juliol, víctima d’un càncer.

Comentarios
Multimedia Diari