L'acord de la UE amb Sud-àfrica enfonsa el mercat dels cítrics

Els pagesos protesten davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona i remeten una carta al comissari d'Agricultura

19 mayo 2017 17:22 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre està vivint una nova campanya complicada, per la manca de concreció d’operacions comercials i del preu que han de rebre els pagesos per la seva fruita, en un moment ja força avançat de la collita.

Segons denuncia Unió de Pagesos, un dels motius principals que explica aquesta situació és l’acord de la Unió Europea amb Sud-àfrica per ampliar la importació de cítrics, «que permet que entrin taronges africanes sense aranzels just abans de la comercialització de les varietats europees».

Fins ara, el període d’importació de taronges de Sud-àfrica es tancava el 15 d’octubre. A partir d’enguany, el nou acord d’associació econòmica entre la Unió Europea i els estats de l’Àfrica Meridional permet perllongar el període d’importació fins al 30 de novembre.

Segons el sindicat agrari, la major abundància de fruita «permetrà als intermediaris pressionar els preus en origen a la baixa en perjudici dels nostres productors»; uns preus que en les darreres campanyes sovint s’han situat ja per sota dels costos de producció, alerten.

«Els citricultors africans utilitzen productes fitosanitaris no autoritzats a la Unió Europea. Això, juntament amb el menor cost de la mà d’obra, competeix de forma deslleial amb les produccions catalanes i valencianes. Així, les grans cadenes de distribució europees podran proveir-se de taronges a preus baixos just abans que comenci la comercialització de la taronja catalana i valenciana, i després ja no en tindran necessitat», afirma el responsable nacional del sector del cítrics d’UP, el canareu Carlos Roig.

Ahir, citricultors catalans i valencians convocats per Unió de Pagesos i la Unió de Llauradors del País Valencià van denunciar la situació davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona. I és que recorden que l’Estat espanyol és el principal proveïdor de taronges i mandarines de la Unió Europea: el 2015 va exportar al mercat europeu 1,6 milions de tones, del total de 2 milions de tones de països europeus.

Representants dels sindicats agraris van lliurar al director de la representació de Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears, Ferran Tarradellas, una carta adreçada al comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, i un informe que reclama un protocol de relacions amb els estats de l’Àfrica Meridional que salvaguardi els cítrics europeus. Demanen una avaluació de l’impacte econòmic i ambiental de l’acord present, l’establiment de contingents d’importació a partir d’octubre per evitar la pertorbació del mercat comunitari en el període de comercialització de les varietats europees, i un protocol sanitari de control de les importacions africanes per tal d’evitar que entrin malalties o plagues, com és el cas de la Citrus black spot , coneguda com a taca negra.

Comentarios
Multimedia Diari