L'aigua del minitransvasament es farà potable amb ozó a partir del gener

El Consorci d'Aigües de Tarragona ha invertit 4,8 milions d'euros en la construcció d'una nova planta a l'Ampolla, per substituir el clor per ozó en el procés de potabilitzacó

19 mayo 2017 17:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El proper mes de gener entrarà en funcionament la nova planta de potabilització del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a l’Ampolla, que substituirà el clor per l’ozó en el procés per fer potable l’aigua del minitransvasament de l’Ebre.

Segons ha detallat el director general del CAT, Xavier Pujol, el canvi suposarà «una millora en la qualitat de l’aigua que sortirà de la planta i en la seguretat dels treballadors», per les implicacions del clor en l’emmagatzematge i transport; a més, «en l’aspecte econòmic, comportarà un estalvi dels costos en el procés de tractament, d’un 6 per cent ja de cara al 2017», afegeix Pujol.

De cara a l’usuari, l’aigua que arribarà a les llars tindrà més garanties sanitàries, ja que l’ozó té una major capacitat de desinfecció. Però el clor no desapareixerà del tot, ja que la normativa sanitària estableix que l’aigua que s’envia als consorciats ha d’estar mínimament clorada, per la desinfecció al llarg de la xarxa de distribució.

El Consorci d’Aigües, que tracta l’aigua procedent del minitransvasament de l’Ebre (captada a Campredó) i la distribueix a 63 ajuntaments i 26 indústries del Camp de Tarragona i l’Ebre, ha invertit 4,8 milions d’euros en la construcció d’aquesta nova planta de potabilització. Les obres s’han allargat durant vuit mesos i està previst que acabin a finals d’any, perquè al mes de gener ja pugui entrar en funcionament el nou sistema.

El CAT serà pioner a Catalunya en la implantació d’aquesta sistema de potabilització de l’aigua, pel que fa a la preozonització, i és que la planta que es posarà en marxa al gener consta d’una fase de prepotabilització on ja s’utilitzarà l’ozó i la fase posterior, quan ja ha finalitzat el tractament.


Laboratori
El CAT també ha invertit més de 200.000 euros en la compra d’un equipament de cromatografia líquida per al laboratori que permet poder analitzar més components presents a l’aigua. D’aquesta manera, s’aconsegueix una major seguretat i qualitat en l’aigua que se serveix als abonats.

Amb la nova instrumentació es podrà determinar les anomenades substàncies emergents, com fàrmacs (antibiòtics i ibuprofè entre altres), drogues, productes cosmètics i de neteja personal, plaguicides i pesticides de nova creació, i metabòlits procedents de les algues del propi riu Ebre, entre altres. En total, es podran determinar entre 30 i 40 nous paràmetres, a més dels que actualment ja es controlen.

«Un dels principals problemes de l’aigua de l’Ebre són els sulfats. De moment no ho són els contaminants emergents, però cal estar preparats», afirma Pujol. El CAT tampoc no ha detectat en cap moment un augment dels nivells de mercuri o qualsevol altre element a l’aigua de l’Ebre, durant els treballs de descontaminació del pantà de Flix.

Comentarios
Multimedia Diari