L’alt cabal ajorna l’adequació del canal navegable del tram final de l’Ebre

La campanya de navegabilitat arrenca per Setmana Santa, però els serveis no estaran plenament a punt fins a finals d’abril. L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre recomana no navegar per sobre dels 800 m3/s

27 marzo 2018 10:17 | Actualizado a 02 abril 2018 15:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Setmana Santa és el punt de partida de la campanya oficial de navegabilitat per l’Ebre, durant la qual l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) s’encarrega de mantenir operatiu i en bones condicions el canal navegable entre Amposta i Ascó, fins al mes de novembre. Enguany, l’alt cabal del tram final del riu des del passat mes de febrer ha impedit a l’empresa adjudicatària dels treballs poder instal·lar les boies de senyalització i dur a terme totes les actuacions prèvies necessàries, segons detalla al Diari el director de l’Idece, Joan Martín Masdéu. Uns treballs que es preveuen per a finals d’abril i que tenen un cost anual d’uns 460.000 euros. 

Ahir el cabal del riu se situava entorn dels 740 metres cúbics per segon al seu pas per la ciutat de Tortosa. Per damunt dels 800 l’Idece desaconsella la navegació. «Però mentre es mantingui per baix no hi ha problema», detalla Martín Masdéu. Així, empreses i ajuntaments del territori ja han posat a punt la seva oferta de turisme fluvial. És el cas del llagut Benifallet, que durant tota la setmana ofereix recorreguts pel riu amb sortida des d’aquesta població del nord del Baix Ebre. 

L’objectiu d’aquest any és superar al conjunt del territori els vora 40.000 usuaris de l’any passat, entre persones que van recórrer el riu en caiac o en embarcacions a motor, turístiques o particulars. La tendència dels darrers anys és de fet a l’alça, ja que l’any passat l’increment va ser del 10 per cent dels usuaris respecte al 2016, segons dades de l’Idece. 

Enguany, una de les novetats per a la navegació a la Ribera d’Ebre és la rampa de l’assut d’Ascó, «que està pensada perquè els peixos puguin superar aquesta barrera però que podrà ser emprada també per al pas de caiacs, amb supervisió», remarca Martin Masdéu.

També enguany novament l’Idece serà l’encarregat d’expedir els certificats necessaris perquè les embarcacions superin la resclosa de Xerta, els quals garanteixen que es troben netes de caragol poma, ja siguin exemplars adults o postes. Inicialment només era necessari per a les barques que anaven de sud a nord, però amb l’aparició de focus de la plaga a Miravet es va requerir també el certificat per al pas del nord cap al sud.

A més de la instal·lació de boies i el manteniment d’embarcadors, una de les principals tasques de l’Idece durant la campanya de navegabilitat és la neteja de macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen pels efectes de la calor i el baix cabal durant els mesos d’estiu. Actualment es disposa d’una màquina especial que talla les algues i les recull, la qual és molt sol·licitada pels municipis quan s’han de dur a terme activitats al riu per les festes majors. 

Comentarios
Multimedia Diari