L'autisme, 'entre llums i sorolls'

L'Associació Utopia presenta un llibre per entendre les emocions, els sentiments i les reaccions dels nens i adolescents amb autisme, aquest divendres 3 de febrer a la biblioteca Trinitari Fabregat d'Alcanar

19 mayo 2017 16:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Gianina Abramiuc és la mare d’un adolescent autista que acaba de publicar ‘Entre llums i sorolls’. Un llibre curt i directe, amb il·lustracions reveladores. La presentació a Alcanar tindrà lloc avui a les 18 hores a la Biblioteca pública Trinitari Fabregat d’Alcanar. La segona presentació serà el 17 de febrer, a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, a Tortosa.

«A partir de l’observació del dia a dia del meu fill, he après a reconèixer les pautes característiques de l’espectre autista», manifesta Gianina Abramiuc. Són precisament algunes d’aquestes pautes les que ha intentat reflectir en el llibre, amb la intenció que sigui una eina didàctica per als pares i per a tothom en general.

L’experiència de Mercè Sancho, amb més 25 anys en el món de l’ensenyament, ha servit per plasmar en el llibre la importància de la col·laboració entre l’àmbit familiar i l’educatiu. El punt de vista de la mestra és fonamental, tenint en compte que la vida dels nens transcorre entre l’escola i la família.

Mercè Sancho explica que l’objectiu del llibre és «donar a conèixer un altre aspecte de l’autista. Sovint quan escoltem la paraula ‘Autisme’ ens imaginem una persona que no parla, que balanceja constantment d’un peu a l’altre i que emet un so continu. L’Autisme sempre ha existit i ha quedat demostrat científicament que al llarg dels segles, en diversos camps del saber, hi ha hagut destacades personalitats diagnosticades de l’espectre autista. Se sol dir d’ells que són o han estat molt intel·ligents, però amb una personalitat peculiar».

El llibre es divideix en diferents parts: la del pensament d’una mare, una altra més tècnica i l’última part és una breu interpretació de cada il·lustració. A través dels dibuixos que ha realitzat la pintora Núria Prades i el text que els acompanya, s’ha intentat plasmar diferents situacions quotidianes que són molt comunes d’aquests nens. La part professional de la publicació compta amb la participació de Sergi Banús Llort, psicòleg clínic infantil, amb més de 26 anys d’experiència. Segons Gianina Abramiuc i Mercè Sancho, «hem volgut fer una eina fàcil, didàctica i pràctica per entendre millor les reaccions d’aquests nens davant dels canvis i situacions quotidianes».

Una qüestió tan simple com és anar de compres al supermercat, que per a nosaltres és tan normal, per a ells és molt complicada (els diferents sorolls: la música, les rodes del carret de la compra, la gent parlant, la varietat de marques i presentacions d’un mateix producte, etc) els col·lapsa i els posa molt nerviosos. Com a conseqüència d’això, solen reaccionar tirant-se al terra i tapant-se l’oïda com un gest d’autoprotecció. Aquest és només un dels exemples que s’exposa, il·lustra la portada del llibre i li dóna el títol ‘Entre llums i sorolls’.

La idea és que sigui el primer exemplar d’una petita col·lecció. L’edició d’aquest llibre s’ha fet en català i en castellà i ha comptat amb el suport de l’Obra Social La Caixa i els departaments de Cultura, de Salut, i d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre.

Associació Utopia

Fa tres anys, Gianina Abramiuc va impulsar l’Associació Utopia amb l’objectiu d’ajudar i informar de les dificultats diàries que tenen les famílies i, a partir d’aquest espai de trobada i de les activitats que realitzen, intenten donar-se suport mútuament. Alguns pares i mares de l’Associació han fet un pas més, estan realitzant cursos i carreres universitàries en l’àmbit de la psicologia i pedagogia per arribar a entendre millor els seus fills.

Després de les presentacions d’Entre llums i sorolls a Alcanar i Tortosa, l’Associació Utopia prepara una jornada inèdita a l’Ebre i el Maestrat sobre alumnes amb altes capacitats per al dissabte 25 de març a Alcanar.

Comentarios
Multimedia Diari