Les administracions locals es bolquen en l’atenció a la gent gran dels pobles

El Consell Comarcal de la Terra Alta activa un servei de suport psicològic telefònic arran de la pandèmia

31 octubre 2020 07:30 | Actualizado a 02 noviembre 2020 14:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia de la Covid-19 afecta tota la societat però en particular les persones grans són molt vulnerables, sent un dels col·lectius de més risc. Tenint en compte que a la Terra Alta el 29,26% de la població té més de 65 anys, l’àrea d’Atenció a la Ciutadania i Benestar del Consell Comarcal de la Terra Alta ha engegat el servei d’assistència psicològica telefònica «Estem per tu», adreçat a persones grans.

L’objectiu del servei és el de donar suport i acompanyament en l’impacte emocional relacionat amb la Covid-19. A la vegada, vol ser un espai de prevenció i una manera de detectar possibles situacions de necessitat o de risc, ja que les persones gran són el col·lectiu amb la taxa més alta de defuncions, fet que provoca una percepció més negativa de la situació, amb un augment de la sensació de vulnerabilitat i por. «El projecte neix de la preocupació per la gent gran de la comarca. Volem escoltar-los i oferir-los suport emocional amb l’arribada de la segona onada de la pandèmia. La gent gran és una peça molt important de la nostra societat que hem de cuidar i estimar», explica Aida Castro, consellera de Benestar Social i Família de l’ens de la Terra Alta.

El servei arrenca el proper dilluns i, com explica al Diari Dolors Suñé, de l’àrea d’Atenció a la Ciutadania i Benestar del Consell, la setmana que ve ja està el servei ple de cites prèvies. «Són molts els usuaris que s’han interessat i molts ja eren usuaris dels Serveis Socials del Consell».

«Durant aquest període, les persones grans han estat més allunyades de les famílies, han tingut una disminució significativa de les activitats, de les rutines quotidianes i del contacte social, fet que comporta una alteració del seu estat anímic i es detecten situacions de patiment emocional que tenen un impacte en la salut mental i es manifesten en situacions d’estrès, angoixa o depressió. Es percep por al contacte social per por al contagi i es manifesten conductes d’aïllament o d’hostilitat. Ens trobem en situacions de solitud i d’aïllament social. A més, ara s’apropa Nadal i això pot empitjorar el seu estat anímic», detalla Suñé.

Les persones interessades en aquest servei han de demanar cita prèvia trucant al 977 420 018. El servei «Estem per tu» el portarà a terme una psicòloga especialitzada durant tres dies a la setmana en horari de matí i tarda al llarg dels propers mesos de novembre i desembre. Després, es podrà valorar la seua continuïtat. A banda, es farà un seguiment de les persones que són ateses per l’àrea bàsica de serveis socials. «Resulta essencial prioritzar l’atenció a les persones grans perquè se sentin acompanyades i millorar la seua qualitat de vida en aquesta etapa», clou Suñé.

Godall realitza les cites prèvies

Donada la dificultat dels veïns d’edat més avançada per accedir als recursos telemàtics, també l’Ajuntament de Godall està oferint des de fa mesos un servei per demanar cita prèvia als serveis mèdics locals. Durant la primera onada de la pandèmia, el consultori local va estar tancat i els veïns havien d’anar a Amposta. «Som una població de gent gran. Un ajuntament és l’administració més propera a la gent, i molts veïns ens havien fet arribar les seues queixes. Des de l’Ajuntament vam pensar com podíem ajudar», explica l’alcalde, Alexis Albiol. «La gent gran no sabia com demanar cita prèvia telemàticament, de forma que un tècnic de l’Ajuntament rep les trucades, anota el número de la targeta sanitària i demana l’hora per elles».

Comentarios
Multimedia Diari