Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Les dades de l'Observatori de l'Ebre registren la pitjor sequera des de 1925

La centenària sèrie de registres de l´institut científic de Roquetes certifica la gravetat de l'absència de pluges dels últims 12 mesos

Andreu Caralt

Whatsapp
Aspecte de la part baixa del riu Estrets, que neix al massis del Port, aquesta setmana. Foto: JOAN REVILLAS

Aspecte de la part baixa del riu Estrets, que neix al massis del Port, aquesta setmana. Foto: JOAN REVILLAS

La sèrie centenària de registres de pluviometria de l’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes, confirma totes les percepcions dels pagesos de les Terres de l’Ebre. Estem vivint una sequera històrica, de fet és l’any més sec dels últims 90 anys. Només els anys 1923-1924 i 1924-1925 són pitjors que l’actual any pluviomètric, que es mesura del mes de setembre a l’agost següent.

La precipitació acumulada al llarg dels darrers dotze mesos (de l’1 de setembre de 2015 i el 31 d’agost de 2016) és de 303,4 mm. Mentrestant, la mitjana de la precipitació anual és de 527,9mm; així doncs, el dèficit d’enguany, en relació a la mitjana, és de -224,5 mm.

L’Observatori de l’Ebre adverteix que aquest és el quart valor més baix de la sèrie, només superat pels anys 1923-1924 (217,1mm), 1899-1900 (262,7mm) i 1924-1925 (302,4mm). Han passat 91 anys des del 1925.

El tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya, Aleix Serra, apunta al Diari que el dèficit hídric en l’últim any a les comarques del Baix Ebre i Montsià se situa en un 50 per cent respecte a la mitjana, mentre que al massís del Port i a les comarques del nord de l’Ebre la caiguda de la pluviometria se situa al voltant del 30 per cent respecte a la mitjana.

Un estiu sense aigua

Si ens cenyim als tres últims mesos, de juny a agost, la pluviometria a l’Ebre ha estat quasi inexistent, amb 12,3mm acumulats a l’Observatori de l’Ebre, pels 137 del 2015 o els 150,8 del 2014.

La mitjana de la sèrie en els mesos d’estiu és de 84,7 mm. El del 2016 és el valor més baix registrat per l’Observatori de l’Ebre, només superat pels anys 1994 (10,5 mm) i 1985 (7,3 mm).

En les últimes setmanes s’han advertit els efectes de la severa sequera, especialment a les finques de conreu de secà d’ametllers, oliveres i vinya.

En l’àmbit de Catalunya, Unió de Pagesos calcula que ja s’han mort el 20% dels ametllers i, si no plou en 15 dies, es poden arribar a perdre el 50% dels arbres. I respecte a l’olivera, el sindicat estima que, si no plou en 15 dies, es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent «però s’allunyarà de ser desastrosa», defensen.

L’ús del regadiu en diversos cultius agrícoles compensa l’escassetat de pluviometria i garanteix la collita.

La massa forestal pateix també l’estrès hídric i als rius hi baixa poca aigua tot i que als tolls d’aprofitament turístic n’hi ha suficient per gaudir del bany. El mateix Observatori de l’Ebre remarca que els pins situats dins el complex «han perdut molta fulla i estan força groguencs».

Aquesta setmana, el Diari ha advertit també que al municipi d’Horta s’apliquen restriccions d’aigua a les granges durant les nits i que a Bot es recomana no malbaratar l’aigua d’ús de boca després que un dels dos pous de subministrament s’hagi esgotat.

Avís de forta calor

D’altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per calor aquest cap de setmana, quan es registraran temperatures extremes en alguns punts del país, sobretot a Ponent i a les Terres de l’Ebre.

Avui, dissabte, els valors ja s’enfilaran «de valent» en algunes comarques de l’oest del país, però la calor es notarà sobretot demà diumenge, quan les temperatures «s’enfilaran arreu del país», sobretot al centre i oest del país, on les temperatures arribaran als 38 graus i podrien assolir els 39 graus en alguns indrets.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También