Els establiments de Riba-roja valoren positivament els treballs del dipòsit de residus

Alguns establiments del poble expliquen que amb l’arribada de treballadors s'ha generat demanda i clientela entre els restaurants i bars del municipi riberenc

07 mayo 2019 16:06 | Actualizado a 23 mayo 2019 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Es diu José María González, però tothom li crida Zuri. Des de fa un any porta el bar de la llar de jubilats de Riba-roja d’Ebre, que dona servei a tot el poble. El bar està just darrera de l’edifici de l’Ajuntament, i a fora hi ha una terrasseta on els dies freds, que a Riba-roja no són pocs, s’agraeix el sol, i on s’apleguen sense distincions veïns, jubilats i membres del Govern municipal. Zuri comença la seua jornada laboral a les 4 del matí, des de fa un mes, a causa dels treballadors que estan al poble amb l’inici de les obres del dipòsit de residus. A les 5.15 hores del matí arriben una vintena de treballadors cada dia, que marxen a l’obra a les 6.30 hores.

«Les obres del dipòsit de residus m’han fet passar de 15 menús de migdia a 50»

«Abans jo obria a les 6.30 hores, però vam quedar així amb l’empresa, que els treballadors vindrien a esmorzar i obriria abans, de forma que a les 4 del matí ja estic fent el pa i les pastes», explica. «Això ha anat molt bé per al nostre poble, poder servir vint esmorzars cada dia. I alguns tornen al vespre, en plegar, i venen a fer cerveses. Hi ha moviment, hi ha vida». 

L’arribada dels maquinistes i peons de l’obra no ha passat precisament desapercebuda per als restauradors i comerços del poble; més aviat al contrari. Les obres del dipòsit coincideixen a més aquests dies amb la parada de la central nuclear d’Ascó per a la 25a recàrrega de combustible, que suposa la incorporació d’un miler de treballadors.

Per a un poble de 1.107 habitants i que no té el futur de la llar  d’infants assegurat (no hi ha hagut ni hi ha previst cap naixement aquest 2019), aquest «moviment» i aquesta «vida» és important. L’hotel Hisenda Pepito té actualment 25 persones allotjades i els treballadors de l’obra, al migdia, acudeixen al restaurant del Poliesportiu. 

Allà Juliana Rodrigo, més coneguda com la Juli, ha triplicat els menús que prepara. «He passat de 15 menús de migdia a 50. Més una vintena per les nits», explica Rodrigo, que regenta l’establiment des de fa set anys i viu a Riba-roja des de fa 40. «Tinc 64 anys i estic a punt de jubilar-me. Això m’ha anat molt bé, ha sigut una empenta molt important per a mi», assegura.

La construcció del dipòsit de residus industrials no perillosos i el Centre de Valorització suposarà la creació de 44 llocs de treball. El projecte de les Valls es va començar a tramitar l’any 2008, i va obtenir la llicència mediambiental l’any 2012 i la llicència urbanística l’any 2013 per part de la Generalitat, tot i que els darrers mesos el Govern català està buscant escletxes legals per aturar el projecte. Dijous que ve l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, es reunirà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per explicar-li el projecte i la realitat del poble.

Per una altra banda, l’empresa Lestaca (Urbaser i Grup Griñó) ha obert una borsa de treball on es busquen una quarantena de treballadors per a les obres: vuit operadors per a maquinistes de retroexcavadores, sis maquinistes de Bulldoces, dos maquinistes de motonivelladora, quatre maquinistes de compactats, 14 de dumper extravial, quatre de cuba de reg i diversos peons d’obra. Els interessants poden presentar els seus currículums a les oficines municipals. La setmana que ve els treballs s’intensificaran.

Comentarios
Multimedia Diari