Lluita per una AP-7 gratuïta

El moviment veïnal Prou!, encapçalat per la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, ha organitzat desenes de talls a la N-340. Ajuntaments ebrencs i transportistes també s´han mobilitzat

19 mayo 2017 16:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un grup incombustible de veïns de les Terres de l’Ebre han protagonitzat la mobilització més persistent de l’any al territori. Han tallat faci fred, sol o vent la carretera N-340 sempre el mateix objectiu, reclamar l’alliberament dels peatges de l’autopista AP-7 al seu pas per les Terres de l’Ebre. La reclamació pretén disposar d’una via de comunicació ràpida i segura per connectar l’Ebre amb la resta de Catalunya i la Comunitat Valenciana.

El moviment veïnal per una AP-7 gratuïta va néixer la tardor de 2015 arran de l’altíssima accidentalitat a la N-340 al seu pas pel Montsià i, sobretot, el Baix Ebre. Dos xocs frontals amb camions implicats van ser la gota que van fer vessar el vas de la paciència de veïns i polítics.

Al llarg de 2016, el grup de veïns liderats per la Federació d’Associacions de Veïns d’Amposta ha convocat un centenar de talls de carretera. En alguns d’ells, amb escenificació inclosa com el dia de la inauguració de la batejada com rotonda ‘Ana Pastor’.

Davant seu, el Ministeri de Foment ha pres una bateria de mesures per pal·liar l’accidentalitat, de manera unilateral i amb el rebuig dels mateixos veïns. Les més significatives han estat reduir la velocitat màxima a 80 km/hora, pintar una doble línia contínua entre l’Hospitalet de l’Infant i Amposta per impedir qualsevol avançament i començar a construir rotondes per ‘pacificar’ el trànsit.

Fins ara n’ha construït dues, a l’Ametlla de Mar i el Perelló i n’hi ha moltes més previstes pel 2017. Unes mesures dràstiques que han reduït els accidents mortals el 2016 però han convertit la via en un eix lent i pesat, especialment pel gruix de vehicles pesants que hi circulen.


Bonificació per camions?
Més enllà de les mesures tècniques, l’Estat no ha aprovat encara la proposta estrella defensada per la Generalitat per disminuir riscos, el desviament obligatori i bonificat dels camions a l’autopista. La situació en funcions del Govern espanyol ha estat l’argument oficial per no donar una resposta definitiva a l’assumpte.

Els veïns rebutgen també aquesta mesura amb l’argument que penalitza els camioners i no resol a llarg termini el greu problema de mobilitat existent.

Els alcaldes de la N-340, al seu torn, prioritzen la gratuïtat total dels peatges per a turismes i vehicles pesants i consideren la bonificació un pedaç.

Ells també han liderat mobilitzacions, amb el suport de les federacions de transportistes i la Federació Veïnal de Tortosa, i han donat suport als talls dels veïns. La primera gran acció fou el 19 de març amb tres talls simultanis a la N-340 a l’alçada del Perelló, les Cases d’Alcanar i el Vendrell. Hi van participar centenars de persones amb el crit de ‘Prou morts!, prou peatges!’. Els alcaldes van participar en un segon tall a l’Arc de Berà el 29 de juliol.

El Govern espanyol sorgit de les últimes eleccions ha asssegurat que no allargarà la concessió de l’AP-7 el 2019 i que ha arribat a un acord amb Abertis per bonificar els peatges pels camions.

Comentarios
Multimedia Diari