Llum verda d’Europa per a la central hidroelèctrica a Riba-roja i la Fatarella

Es tracta d’un macroprojecte que inclouria crear un segon embassament per fer un sistema reversible

14 febrero 2020 10:00 | Actualizado a 17 febrero 2020 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parlament Europeu ha donat el seu vistiplau a la llista de projectes energètics prioritaris de la Unió Europea, que inclou la megacentral hidroelèctrica a Riba-roja d’Ebre i la Fatarella. Aquest projecte anomenat ‘Gironès i Raïmats’ està impulsat pel Grup lleidatà Romero Polo i té un cost estimat d’uns 2.000 milions d’euros.

Amb 443 vots a favor, 169 en contra i 36 abstencions, la cambra ha donat llum verda a la llista de projectes energètics prioritaris de la Unió Europea, que inclou una cinquantena d’infraestructures gasístiques, que podran accedir més fàcilment a finançament europeu.

D’altra banda, el grup dels Verds/ALE i l’Esquerra Unitària Europea s’han oposat a aquesta llista perquè consideren que va en contra del Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea. L’ONG Friends of the Earth també ha denunciat que aquesta llista és «incompatible amb el Pacte Verd Europeu» i ha titllat a la Comissió Europea «d’hipòcrita». Segons l’entitat, la CE s’ha compromès a revisar la legislació que estableix els criteris d’elecció d’aquests projectes, però considera que la crisi climàtica requereix «una acció d’emergència» i alerta que els projectes del gas són compromisos a llarg termini.

La megacentral que proposa Romero Polo preveu una potència d’uns 1.900 megawatts. La instal·lació estaria situada a 1,5 quilòmetres del pantà de Riba-roja i en el seu moment es va veure com un possible substitut de les centrals nuclears que hi ha al territori.

Aquest macroprojecte de megacentral hidroeléctrica seria reversible. Una central reversible, en general, consta de dos embassaments situats a diferents cotes i les seues màquines tenen la particularitat que poden funcionar indistintament com turbines i com bombes.

En els moments en què el sistema elèctric demanés més electricitat, l’aigua de l’embassament superior es turbinaria a l’embassament inferior generant electricitat.

D’aquesta manera, al municipi de la Fatarella, ubicat en una cota superior als 400 metres, s’adequarien dos embassaments artificials de desenes d’hectàrees de superfície que emmagatzemarien l’aigua que la central hidroelèctrica bombejaria en horari nocturn des de l’actual embassament del riu Ebre a Riba-roja d’Ebre, període durant el qual l’electricitat té un menor cost.

Per connectar els dos sistemes s’excavarien diferents túnels a la roca on viatjarien les conduccions d’impulsió d’aigua i les turbines per generar energia elèctrica. Així doncs, aquest tipus de centrals hidroelèctriques reversibles actuen com a magatzems d’energia que poden utilitzar-se segons la demanda.

L’arribada, sembla que ara definitivament, d’aquesta multimillonària inversió (anunciada pel Diari ja el 2012), ha sigut ben rebuda per part de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez.

«És un projecte que acollirem amb entusiasme perquè es un projecte d’energia verda», ha declarat.

La megacentral podrà generar un volum destacat de nous llocs de treball i ingresos per a les arques municipals dels dos pobles ebrencs.

El Diari no ha pogut contactar amb el grup per conèixer més detalls de la megacentral ni quan podria ser una realitat, però sembla que en els darrers mesos el procés d’aquesta complexa obra s’ha accelerat i ara podrà estar finançada al 50% amb fons europeus.

Comentarios
Multimedia Diari