Lo Rafal compleix trenta anys de premsa, cultura i patrimoni

L’entitat prepara la nova revista 134 i el proper itinerari, tot plegat previst per a aquest estiu

29 abril 2019 09:40 | Actualizado a 02 mayo 2019 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació cultural i veïnal d’Alcanar va sortir al carrer aquest Sant Jordi, després de molts anys sense fer-ho, per mostrar les publicacions i activitats en què participa.
Per celebrar el trenta aniversari, Lo Rafal ha realitzat la trobada anual de Terres de Cruïlla a l’ermita del Remei d’Alcanar. La trobada serveix, com sempre, per tornar a posar en marxa els itineraris i altres propostes que tenen entre mans les entitats de l’Ebre, el Sénia i el Maestrat que formen part del grup.


«Al llarg d’aquestes tres dècades hem fet xerrades divulgatives i el treball en xarxa amb altres centres d’estudis i entitats del Montsià i el Baix Maestrat dins del projecte anomenat ‘Terres de Cruïlla’. Això ens ha permès difondre el patrimoni del municipi d’Alcanar als pobles veïns», explica el president, Joaquim Buj, un dels fundadors de la revista Lo Rafal el 1988 i de l’associació que du el nom, al cap d’un any.
En els últims temps, l’entitat ha   incorporat persones amb un clar perfil patrimonial, com Francesc Subirats (maldant per la defensa del patrimoni de la Guerra Civil al municipi) o Joaquim Valls, procedent de la lluita per conservar el pont dels Estretets, al riu Sénia. 
D’aquells jóvens d’entre 19 i 25 anys que van iniciar Lo Rafal, només en queden un parell vinculats amb la revista i l’entitat, tot i que, en el número 133 que s’acaba de publicar recuperen una de les  promotores, Esther Martí, vinculada al Voluntariat per la Llengua que tan bona acollida està tenint a Alcanar, amb la participació, a títol individual, d’alguns membres de Lo Rafal, com Vicent Matamoros i Ramon Adell.
Entre els projectes de futur hi ha publicar dos llibres: un que reculli les entrevistes de Vicent Matamoros i Ramon Adell durant les últimes dues dècades a persones del poble que realitzen oficis diversos, alguns dels quals desapareguts o en vies d’extinció, i un altre llibre que inclogui els itineraris organitzats al municipi dins dels Itineraris per les Terres de Cruïlla.


Espai de diàleg
En el número 0 de Lo Rafal consideraven el nom de la revista com «un espai d’ombra i xarradeta», es feia referència als orígens àrabs, com el topònim ‘Alcanar’, de la paraula ‘rafal’ i es recordaven els tradicionals ‘prats’ prop de la mar o del riu Sénia.
Ara, cada revista té nous col·laboradors que fan arribar les seues inquietuds, per iniciativa pròpia, que «molt gustosament acceptem i agraïm la seua confiança en el nostre mitjà. És una de les raons que ens encoratja a seguir», apunta el consell de redacció.

Comentarios
Multimedia Diari