L’últim temporal malmet de nou el front litoral de Buda

L’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i el propietari de part de l’illa deltaica alerten del fort impacte mediambiental que té la intrusió d’aigua salada a la llacuna litoral

04 abril 2020 10:20 | Actualizado a 06 abril 2020 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les previsions es confirmen i l’últim temporal de llevant d’aquesta setmana ha afectat novament l’Illa de Buda, al delta de l’Ebre. La força de les onades ha trencat la barrera de sorra que Costes va executar com a obra d’urgència després del Glòria, per tancar la gola oberta per l’excepcional temporal de finals de gener i que va deixar una connexió directa entre la llacuna dels Calaixos de Buda i el mar obert.

Segons confirmen des de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, «la barra de Buda ha patit novament la força de la llevantada i cada cop és més dèbil». «Ens preocupa el fort impacte mediambiental que pot tenir la intrusió d’aigua salada a la llacuna i el que això pot representar per l’ecosistema de l’Illa», remarquen des del Consistori. Així, confien que aviat es puguin executar «les oportunes actuacions de protecció per a salvar el delta de l’Ebre». Però el cert és que l’actual context d’emergència sanitària pel coronavirus i l’aturada de totes les activitats que no siguin essencials al país fins una data encara no concretada, condiciona les actuacions previstes per fer front a la regressió que pateix el delta de l’Ebre, com és el cas també de la recomposició de la barra del Trabucador per connectar amb la punta de la Banya, on hi ha les Salines de la Trinitat.

‘Ens hem d’enfrontar al mar’

Per al propietari d’una part de l’Illa de Buda, Guillermo Borés, la situació mediambiental d’aquest punt del Delta ja és dramàtica. «L’aigua de la llacuna és salada en un moment (la primavera), en què es produeix el rebrot del canyar i totes les plantes superiors que caracteritzen aquesta llacuna vegetada, que deixarà de ser-ho si no s’actua d’urgència». «Tota la vegetació morirà. El ocells no tindran lloc on fer el niu. Es perdran poblacions senceres d’aus protegides, i no tan sols elles, també tot l’ecosistema on viuen», insisteix.

Borés recorda que l’àrea dels Calaixos de Buda és de titularitat pública i denuncia la innacció de les administracions. «S’escuden dient que no hi ha solucions per al Delta. És clar que hi ha solucions! Ens hem d’enfrontar a la mar. Li hem de posar límits perquè no avanci més. Això és el que estan fent a tots el deltes de la mediterrània menys el nostre», lamenta. Així, considera que si l’administració no vol articular una «defensa dura» per protegir el front marítim del Delta més afectat per la regressió, «construint esculleres com les que hi ha a bona part del litoral català», «al menys que posin a treballar una draga gran com fan als Països Baixos i a tants altres llocs del món, els 365 dies de l’any, per la recuperació del litoral dipositant arenes i sediments del fons marí».

Comentarios
Multimedia Diari