L’ús del català frega el 90% a les Terres de l’Ebre

Els indicadors sobre el coneixement de la llengua baixen en l’última enquesta realitzada pels canvis demogràfics i el despoblament

REDACCIÓ/ACN

Whatsapp
Estudiants de Tortosa, en una imatge de l’inici de curs. FOTO: JOAN REVILLAS

Estudiants de Tortosa, en una imatge de l’inici de curs. FOTO: JOAN REVILLAS

Les Terres de l’Ebre són la regió on més s’usa el català diàriament del país. Amb un 89,6 per cent de població que l’utilitza cada dia, és l’única zona on la majoria de la població (més del 55%) el parla gairebé sempre. «És un referent d’entorn i de cohesió social que afavoreix i facilita la incorporació dels ciutadans a la llengua pròpia del país», destaca Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat.

En canvi, l’Ebre se situa per darrere de l’Alt Pirineu i les Comarques Centrals en coneixements lingüístics. Els percentatges es van reduir a l’enquesta de l’any 2018 pels canvis demogràfics del territori, sobretot pel despoblament i l’increment destacat de ciutadans nascuts a l’estranger (+22.460 respecte a 2013).

Com assenyala Franquesa, la demografia i els usos lingüístics és un binomi que va molt lligat i a les Terres de l’Ebre s’ha reflectit en l’enquesta d’usos lingüístics de 2018 amb l’envelliment de la població i el despoblament. Respecte al 2013, hi ha un lleuger descens de gent que entén el català (96,1%), que el sap parlar (88,5%) o que el saben llegir i escriure (70,9%), però els percentatges segueixen sent molt més alts que la mitjana catalana.

La directora general ha apuntat que en aquest període (2012-2018), les Terres de l’Ebre ha estat l’únic territori de Catalunya que ha perdut població –de totes les procedències–, ha crescut la població ebrenca nascuda a l’estranger que es concentra sobretot en les franges d’edat actives laboralment, però s’han reduït els ebrencs nascuts al país (-502) i sobretot els ebrencs nascuts a altres llocs de l’Estat (-2.357).

Per a Franquesa una de les dades més remarcables és que més de 30.500 habitants de les Terres de l’Ebre (una cinquena part de la ciutadania) que no tenen el català com a primera llengua familiar el saben parlar. «La llengua flueix i funciona amb molta naturalitat al territori. El 60% dels nascuts a l’estranger a les Terres de l’Ebre diuen que volen continuar aprenent la llengua, que en volen saber més i és que l’Ebre és un entorn en què l’ús diari del català és important, frega el 90%», ha apuntat la directora de Polítiques Lingüístiques.

De fet, en l’enquesta es produeix la curiositat que el percentatge de persones ebrenques que usen el català diàriament (89,6%) és més alt que els que asseguren que el parlen (88,5%). «Això és un efecte que pot passar en territoris com l’Ebre en què la presència del català és tan alta i és tan important que hi ha persones que ens diuen: no el sé parlar prou, però el parlo perquè és la llengua d’ús habitual al territori i és la llengua que em parla tothom», ha explicat Anna Torrijos, tècnica del Servei d’Informació i Estudis de la direcció general.

A l’Ebre un 18,7 per cent de la població ha fet cursos de català per adults, prop de 30.000 ciutadans, i més de 101.000 habitants tenen el català com a llengua materna.

Comentarios

Lea También