Madrid insta Horta de Sant Joan que retiri el monument als soldats de Mussolini

El monòlit, d’homenatge a la Divisió Littorio, unitat de voluntaris italians que van ajudar les tropes franquistes durant la Guerra Civil, es troba a la paret d’una casa i l’Ajuntament es compromet a treure’l pròximament

09 febrero 2019 10:48 | Actualizado a 09 febrero 2019 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Direcció General de Memòria Històrica del Ministeri de Justícia ha demanat a 656 ajuntaments, sis dels quals catalans, que eliminin els vestigis del franquisme que encara queden a l’espai públic en els seus municipis, en compliment amb la Llei de memòria històrica. Un d’aquests municipis és Horta de Sant Joan, on hi ha al carrer un monòlit d’homenatge a la Divisió Littorio, unitat de voluntaris que Mussolini va enviar per ajudar les tropes franquistes durant la Guerra Civil espanyola.

El monòlit es troba col·locat a la paret d’un habitatge particular, al nucli antic d’Horta de Sant Joan, a la part de dalt del poble, «una mica amagat», en paraules de l’alcalde de la població, Joaquim Ferràs. 

Fa dos dies, l’Ajuntament va rebre el requeriment de retirar-lo per part de la Direcció General de Memòria Històrica del Ministeri de Justícia. «La Creu als Caiguts ja fa ser retirada fa un parell d’anys, aquest és l’únic vestigi franquista que tenim», detalla l’alcalde.
De fet, aquest monòlit, que ha patit nombroses pintades contràries, es troba dins del cens de simbologia franquista de Catalunya del Memorial Democràtic, disponible a la xarxa online. 

El monument, d’uns dos metres d’alçada, està format per unes pedres adherides a una paret amb l’escut i el lema de la divisió feixista.
«El cert és que ja havíem rebut peticions a títol individual de veïns per retirar aquest monòlit i encara no ho havíem fet. Ara ja no tenim cap excusa per no fer-ho», valora Ferràs.

Ara el consistori estudia quin tipus d’acord fa falta per retirar-lo. «Si estigués a la via pública, actuaríem directament, però en estar a la casa d’un particular, cal primer parlar amb ell», explica l’alcalde. Així, durant els pròxims dies l’Ajuntament establirà negociacions amb el veí per estudiar si es retira tot sencer o només una part, la de l’escut i el lema d’aquesta divisió italiana. «Des de l’Ajuntament arrencarem els tràmits pertinents per retirar el monòlit al més aviat possible», reitera l’alcalde. En qualsevol cas, la mateixa brigada municipal portarà a terme les tasques de retirada, ja que és un monument força petit en comparació a altres vestigis franquistes en altres ciutats. Ferràs afirma que els elements retirats es podran guardar a l’arxiu municipal, com a vestigis històrics. 

La Divisió blindada Littorio va ser una de les grans unitats blindades del Regio Esercito italià durant la Segona Guerra Mundial i va actuar com 4a Divisió Littorio prèviament en el Corpo Truppe Volontarie durant la guerra civil espanyola. «Aquí a Horta la guerra no va afectar molt directament, tot i estar molt a prop de Pàndols, on es lliurava la batalla de l’Ebre. Aquí era una zona de rereguarda, on van estar els italians, però no hi va haver confrontaments», aclareix Ferràs.

Comentarios
Multimedia Diari