Meritxell Roigé: 'Hem d'explotar tot el potencial turístic i comercial del nucli antic de Tortosa'

La nova plaça de la catedral, el complex d’aigües i la celebració dels World Sport Games, prioritats de la nova alcaldessa

15 febrero 2018 10:43 | Actualizado a 17 febrero 2018 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Meritxell Roigé (PDeCAT) ha estat escollida alcaldessa de Tortosa, després de la renúncia de Ferran Bel. 

A què ha dedicat les primeres hores i dies com a alcaldessa de Tortosa?

Sobretot a parlar amb el personal de l’Ajuntament i  començar a preparar reunions amb totes les associacions de veïns i entitats de la ciutat. M’ha agradat especialment rebre una escola. Un dels nens m’ha dit: el dissabte et vam estrenar! 

La forma com s’ha dut a terme el relleu ha rebut crítiques per part de diversos grups de l’oposició, que retreuen que s’ha fet per potenciar la seva candidatura a les pròximes eleccions. 

He estat votada pel ple de l’Ajuntament, que és qui escull l’alcalde de Tortosa. El grup del PDeCAT som la força més votada i tenim 8 regidors. Movem amb 4 regidors i el PSC amb 3 també van voler ser alcaldes i van intentar fins a l’últim moment que no ho fos Ferran Bel o jo mateixa. Considero que estic més legitimada que ells per ser alcaldessa. 

Què prioritzarà?

Continuar el projecte que tenim de ciutat, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. És una qüestió abstracta però ha de ser l’eix de totes les polítiques que fem. A més, tenim reptes importants, com continuar amb la recuperació del nucli històric, que és el nostre principal actiu turístic, i en el camp dels esports, la finalització del nou complex d’aigües, que és molt més que una piscina, i evidentment la celebració dels World Sport Games. Un esdeveniment que situarà Tortosa al món i que portarà al voltant de 10.000 persones al territori. 

Què queda per fer al nucli antic?

Estem en procés de licitació i s’estan analitzant les ofertes del projecte per a la nova plaça davant la catedral. Una plaça que contempla l’espai des del palau Episcopal fins al Museu de Tortosa, a tocar del riu. Es tracta d’una obra complexa tant pel que fa al projecte com a l’execució. La voluntat seria tenir les obres acabades abans de finalitzar el mandat, coincidint amb els World Sport Games, al juny del 2019. També la urbanització al voltant del nou Palau de Justícia. Es preveu arranjar el carrer de la Mercè i la plaça dels Estudis. També volem iniciar la urbanització del passeig de Ronda al barri del Castell, que ens permetrà actuar en aquesta zona que té potencial turístic. Al Call Jueu, una altra prioritat, estem a punt d’iniciar les obres de la Casa de les Tres Cultures, que unirà el Call amb el Balneari del Porcar. 

L’assignatura pendent és que els tortosins creguin en el nucli antic i hi tornin? 

Continuarem treballant per propiciar que la gent hi visqui i hi posi els seus negocis. Enguany tornarem a treure les subvencions per a la rehabilitació de façanes, per eliminar barreres o posar ascensors. Ja s’hi han acollit moltes comunitats de veïns  i negocis i esperem que continuï així. Pel que fa als comerços, hem ajudat amb bonificacions. A poc a poc es van obrint establiments i la gent hi va a viure. Els ciutadans s’han de creure que tenim un nucli antic digne per a viure-hi i on se poden generar moltes oportunitats. El fet de situar l’edifici de les delegacions de la Generalitat allà també ha donat vida.

Pel que fa al monument de la batalla de l’Ebre, quan està prevista la reinterpretació a què es va comprometre l’Ajuntament després dels resultats de la consulta popular? Està d’acord en conservar-lo?

A hores d’ara l’únic que puc dir és el que van votar els tortosins i les tortosines, que va ser mantenir-lo, amb pràcticament un 70 per cent. Per tant el que hem de fer és respectar el resultat de la consulta, sempre tenint present que no és un monument municipal i, per tant, no podem executar, només impulsar la reinterpretació, per la qual es requerirà també l’ajut econòmic d’administracions superiors.  

Però, personalment, què en pensa?

El que he de fer com a alcaldessa és respectar la voluntat dels que s’ha votat i no aniré més enllà.  

La construcció del  nou complex d’aigües està en marxa, després de molts entrebancs i retards... 

Ha sigut una obra que en el seu moment va tenir molts entrebancs, és cert, per la fallida de les empreses a les quals la vam adjudicar. Però en aquesta nova licitació que hem portat a terme no n’hem tingut ni un, amb el finançament a càrrec de l’Ajuntament. Avui en dia les obres van a molt bon ritme i el curs que ve podrem estrenar la piscina. 

Quin és l’estat del pacte de govern amb ERC i quins canvis al cartipàs porta associats el relleu a l’alcaldia?

Treballem molt bé de forma conjunta. Arran del relleu a l’alcaldia hi ha alguns canvis. Mantindré l’àrea d’Urbanisme però  Marià Martínez es fa càrrec de Mobilitat. El regidor entrant, Josep Cugat, s’encarregarà de Governació i Sector Primari, de nova creació, mentre Joaquin del Pino se centra en Esports. I pel que fa a l’oposició, mà estesa per dialogar.

Pel que fa a la Festa del Renaixement, és vàlid el model actual o caldrà fer canvis?

Fem canvis per millorar-la cada any. És una festa d’èxit que porta molta gent de fora, sobretot estrangers. Hem de continuar potenciant-la, seguint el model actual. 

Hi ha moltes crítiques per l’estat de neteja de la ciutat. 

Som conscients i ho compartim en certs aspectes. Tenim un contracte de neteja prorrogat. L’empresa està actuant sota mínims i això es nota. Treballem en el nou contracte, que és bastant complex però que es troba ja en els informes finals. La setmana que ve podrà passar pel ple un primer document, el projecte d’explotació del contracte de recollida d’escombraries. Es preveu doblar el número d’hores de neteja i es concentrarà tot el servei en una única empresa. En els propers mesos es notarà la millora. 

Quin ha de ser el paper de Tortosa a les Terres de l’Ebre i Catalunya?

Tortosa ha d’estar present en el procés que viu el país, jo personalment ja he estat en primera línia i m’hi sento partícip. Treballarem per a la fi de l’aplicació de l’article 155, que tant ens perjudica. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, continuarem exercint la capitalitat que som i que ningú qüestiona, amb lideratge i generositat, i amb treball conjunt, com farem als World Sport Games. 

Comentarios
Multimedia Diari