Meritxell Roigé: «L’ampliació de l’hospital és ara la màxima prioritat»

Entrevista a l'alcaldessa de Tortosa.  Equador del mandat municipal. Roigé es proposa fer de Tortosa una ciutat més «amable i sostenible», amb millores als carrers i noves zones de vianants, carrils bici i espais verds

15 junio 2021 05:30 | Actualizado a 15 junio 2021 05:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui fa just dos anys, el 15 de juny del 2019, Meritxell Roigé prenia possessió com alcaldessa de Tortosa després de guanyar les primeres eleccions a les que es presentava com a candidata (Junts per Tortosa). Dos anys de govern en minoria, bona part dels quals han estat marcats per la Covid-19, una pandèmia que ha suposat un abans i un després també en el món local.

Com ha viscut la pandèmia al capdavant de l’Ajuntament?

Han estat moments molt difícils i que no m’imaginava mai que me’ls pogués trobar, com entenc que els ha passat a tots els alcaldes. Però és que a més veníem del temporal Glòria al gener. I amb l’agreujant que nosaltres gestionem dos centres sanitaris, que han tingut un paper molt important: l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, referent Covid des del primer dia; i la Clínica Terres de l’Ebre, que va acollir alguns serveis traslladats del Verge de la Cinta.

Pel que fa a la gestió municipal, que s’ha fet bé i que shagués pogut millorar? Que se n’ha après?

Hem après a reaccionar de la manera més ràpida possible i s’han cohesionat molt els serveis municipals. Segurament haguéssim pogut fer millor moltes coses, però crec que vam saber donar resposta a totes les necessitats, des de l’àmbit de la salut a l’atenció als més vulnerables, especialment la gent gran que vivia sola. I hem posat el nostre gra d’arena, amb ajudes econòmiques sense tenir-ne competència. Entre altres, també vam donar resposta i van fer arribar material als xiquets i xiquetes de famílies vulnerables perquè poguessin continuar el curs, perquè no hi haguessin diferències entre escoles i alumnes de la ciutat.

Quines mesures destaca de suport als sectors comercial i de serveis?

La primera hora gratuïta d’aparcament en zona blava es manté de forma indefinida, ja que veiem que és una mesura que ens ajuda a reactivar el comerç i que la gent vingue a comprar a la ciutat. També la campanya que durem a terme a la tardor, durant el mes d’octubre, dels Bons Tortosa. Són uns vals de descompte, amb un cost per a l’Ajuntament de 400.000 euros, que suposaran una injecció econòmica per al comerç local d’un mínim d’1,2 milions.

Com ha condicionat les polítiques municipals el fet de ser un govern en minoria (primer en solitari i actualment amb el PSC) ,i no haver aprovat pressupostos anuals?

Estem treballant amb modificacions pressupostàries, l’any passat amb l’abstenció d’Esquerra i enguany del regidor de Ciutadans. Intentem arribar al màxim de consensos possibles per tal d’intentar tirar endavant la ciutat. És més complex, cal parlar molt, però considero que els resultats són positius. Enguany serà l’exercici amb més inversió a l’Ajuntament de Tortosa, de 17 milions d’euros, amb un pressupost de 54 milions.

Però alguna actuació, com l’ampliació de l’auditori Felip Pedrell, no s’ha pogut executar.

Entenc que l’ampliació de l’auditori es va quedar sobre la taula perquè va ser la primera obra que vam plantejar al plenari i es va voler anar contra el govern. Si hagués estat una altra obra, hauria passat el mateix. Estic convençuda que cal l’ampliació del teatre-auditori i s’acabarà duent a terme, perquè és una necessitat per a la ciutat. Ara adaptarem una sala a l’antiga fàbrica Indo a Ferreries per a actes culturals, amb una inversió de 400.000 euros, però més endavant s’haurà d’ampliar l’auditori. Tortosa és pol d’atracció cultural al territori i això genera activitat econòmica a la ciutat.

Com valora el pacte de govern amb el PSC? És ampliable a altres grups per a formar majoria?

Nosaltres des del primer dia estem disposats a un govern més fort i de més grups, però de moment, a banda del PSC, cap altra formació s’hi mostra disposada, més enllà d’acords puntuals. Amb els socialistes el pacte funciona molt bé. La valoració és molt positiva, hi ha molt bona sintonia.

L’Ajuntament de Tortosa s’ha adherit a l’Acord per una Ciutat Verda, promulgat per la Unió Europea. Què suposarà aquest acord?

Sempre tenim presents els principis per ser una ciutat sostenible. Ho prioritzem amb accions com ara l’increment dels carrils bici; les zones de vianants -com és el cas de l’entorn de la plaça de l’ajuntament- i zones verdes; la millora del transport públic o l’aposta per les energies renovables, per exemple amb la instal·lació de plaques solars al complex esportiu WIN.

A nivell urbanístic, hi ha una clara aposta per la recuperació del nucli antic. Quins terminis hi ha per a les obres actuals?

Estem a la recta final de les dos obres que quedaven per acabar d’urbanitzar el centre històric:la plaça de la Catedral, que s’acaba al mes d’agost (abans de la Cinta), i el barri del Castell, que acaba aquest mateix mes. En aquests dos anys també s’han urbanitzat el carrer de la Mercè, plaça dels Estudis i Sant Felip Neri, al voltant del nou Palau de Justícia. Ara confiem que podrà tirar endavant la construcció, al complex dels Josepets, d’un nou centre esportiu per al barri del Rastre. Creiem que generaria molta activitat i suposaria un revulsiu per a la zona.

Més enllà de l’obra pública, el repte al nucli antic és la rehabilitació d’edificis privats.

Hem incrementat la partida de rehabilitació. Ho vam fer l’any passat i hi tornem ara, amb una dotació de 70.000 euros en ajuts a la rehabilitació de façanes i elements comuns. La recuperació del centre històric no la podem fer sols, la col·laboració público-privada és bàsica. En aquest sentit, estarem atents i si hi ha fons europeus per aquesta funció, ens hi acollirem.

En quin punt es troba la cessió dels terrenys de Renfe?

Hi ha sintonia amb l’Estat i crec que l’acord està més a prop, amb una reducció de cost per a l’Ajuntament.

Es treballa per noves implantacions industrials a Tortosa?

Estem treballant-hi però no podem avançar res. Quan es va anunciar la implantació de Florette hi portàvem tres anys treballant. En tot cas, si es materialitza, caldrà iniciar ja l’ampliació del polígon Catalunya Sud, perquè ens quedarem sense sòl. Ja hem parlat amb la Generalitat per començar a treballar en aquesta ampliació. Ja hi ha una part dels terrenys que van ser adquirits per l’Incasòl.

Una altra aposta és el turisme.

El turisme està creixent de forma exponencial a la ciutat i per exemple, la passada va ser la millor Setmana Santa en deu anys, segons ens comenten des del sector. Treballem per potenciar encara més Tortosa com a destí de turisme cultural i familiar, així com pel cicloturisme, tot plegat en el marc de la Reserva de la Biosfera. El projecte de Cota Zero baix la plaça de la Catedral és una aposta en aquest sentit.

Com està funcionant la Capital de la Cultura Catalana?

Per a la ciutat suposa poder-nos donar a conèixer i celebrar la nostra cultura dins i fora -per exemple tenim l’exposició al Palau Robert de Barcelona-. L’actual context fa que no puguem fer tot el que ens havíem plantejat i de la manera que ho havíem plantejat quan vam ser escollits al 2018. Tot i això fem moltíssims actes i esperem poder-ho fer amb molta més gent durant el darrer trimestre de l’any.

Pel que fa al monument franquista de la batalla de l’Ebre al mig del riu, del que la Generalitat ha iniciat ja els treballs previs a la retirada, ha tingut alguna resposta sobre la seva petició perquè es construeixi una passarel·la a la pilastra que hi quedarà?

L’únic input que tinc de moment és negatiu, quan l’anterior consellera va dir que Justícia no construïa passarel·les. Entenem que allí no ha de quedar una pilastra sola, sinó que hauria de recuperar la seva funció original de pas, ja que allí hi havia el pont de la Cinta destruït durant la Guerra Civil. També ho considera així la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, al seu informe sobre la llicència d’obres. Instem al Govern i a l’Estat, que al final és el propietari, perquè pugue construir-se aquesta passarel·la.

Confia que tirarà endavant l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta?

Ja he demanat una reunió al nou conseller, que ja era un alt càrrec de l’anterior Departament de Salut i per tant ha d’estar al cas de la situació de l’hospital. Cal reempredre la definició del projecte, ja que entenem que és la màxima prioritat de la ciutat ara mateix. També plantejarem que Tortosa ha de recuperar el servei de Pediatria, que ara es troba al CAP de Roquetes, que s’accelere la construcció del consultori de Jesús i la recuperació dels horaris dels consultoris mèdics dels pobles. Si ens creiem l’equilibri territorial, hem de donar serveis.

Quins reptes es marca fins al final del mandat?

Seguir construint la ciutat, generant oportunitats amb la implantació de noves empreses, perquè el principal element del benestar és que la gent tingue recursos econòmics. I actuar molt en la via pública, perquè la ciutat sigue més amable, a la mida de les persones.

Comentarios
Multimedia Diari