Millora la campanya del musclo i descendeix la mortalitat de les cries

Els productors afirmen que aquest estiu han notat menys presència del cranc blau, que es menjava els mol·luscs

28 agosto 2019 10:15 | Actualizado a 28 agosto 2019 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Malgrat els episodis de forta calor d’aquest estiu, la cria del musclo enguany, en general, ha sobreviscut. La campanya del musclo, que arrenca al maig i acaba a finals d’estiu, ja ha finalitzat a la Badia dels Alfacs, i d’aquí una setmana ho farà a la Badia del Fangar. Les xifres de la producció arriben fins als 3 milions i mig de quilos entre les dos badies (dels quals uns 2.800.000 als Alfacs).

Els productors de mol·luscs porten set campanyes amb mortalitat del musclo. Amb el canvi climàtic i els estius més calorosos, els productors del delta pateixen greus mortalitats de musclos i ostres, sobretot de les cries que els haurien de servir per a la producció de la campanya següent. El gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, Gerardo Bonet, explica al Diari que enguany està sent una millor campanya que l’any passat, que va haver molta mortalitat de cria. «Ens vam quedar amb 200.000 quilos de cria i vam haver de comprar fins a 1.200.000 perquè s’havia mort», detalla. 

El risc de patir pèrdues per l’alta temperatura de l’aigua sostinguda es concreta sobretot a partir dels 10 dies per damunt dels 28 graus. 

Dilluns passat la temperatura de l’aigua als Alfacs era de 28 graus, segons l’IRTA, però ahir van descendir les temperatures pel temporal. 

«Pareix que enguany la cria se salvarà, però fins meitat setembre no ho certificarem. Les ostres són més resistents a les temperatures», valora Bonet.

Els productors de musclos, com si d’una collita agrària es tractés,  estan molt pendents dels fenomens climatològics, ja que també el vent afecta directament els musclos. 

Les riuades de l’Ebre tenen una relació directa amb la qualitat dels musclos i ostres

«És multifactorial, ja que els vents també afecten el moviment d’aigües, qur oxigenen les badies. Al Fangar hi ha hagut quatre dies de força vent i això ha anat molt bé per a la cria del musclo», declara Bonet.

A més, les riuades també tenen una relació directa amb la qualitat de la campanya del musclo i de l’ostra.

 L’arribada prolongada i quantiosa d’aigua dolça i sediments multiplica el fitoplàncton, l’aliment dels bivalves, i amb més menjar, el musclo es fa més carnós i més gran.
«L’aigua dolça és boníssima per a la cria del musclo, ja que aporta molts de nutrients. Als Alfacs ho notem molt», considera el gerent. «La relació és directa. Els anys més bons són els que ha portat més aigua el riu. L’any més bo de tota la història va ser el 2013».

Ara, la Generalitat treballa de la mà dels productors i els centres de recerca per intentar trobar pal·liatius i solucions al problema de les altes temperatures de l’aigua a les badies del Delta a l’estiu. L’any passat es va constituir la Taula de Congestió, després de dos anys d’estudis per determinar els primers models matemàtics i tenir dades suficients, sobretot a la badia del Fangar, per trobar la manera de millorar la renovació de l’aigua, com l’obertura de més desguassos dels canals de reg. Així, s’ha estudiat quins són més eficients i quin cabal mínim es necessita perquè tingui un efecte positiu en la producció de mol·luscos, i s’han acabat de perfilar els models aprofitant la meteorologia i les dades oceanogràfiques.

Per al gerent, aquesta taula ajudarà a millorar la salut ecològica de les dos badies. 
Enguany també hi ha hagut una altra millora: els productors han notat menys presència del cranc blau, un depredador que es menja els musclos i les ostres, un greu problema que l’any passat va perjudicar greument les muscleres del Fangar. 
«Enguany l’hem notat però no tant com l’any passat, que va ser horrorós. No està ni estarà erradicat, però creiem que el tenim més controlat perquè es pot pescar», conclou. 

Comentarios
Multimedia Diari