Modificaran el dic de recer del port de les Cases d'Alcanar per protegir-lo millor de les llevantades

Inversió aproximada de tres milions d'euros

22 diciembre 2020 17:59 | Actualizado a 24 diciembre 2020 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ports de la Generalitat ja disposa dels resultats de l’estudi encarregat per millorar el port de les Cases d’Alcanar i evitar els problemes d’ultrapassament de les onades i els danys que pateix quan hi ha temporals de llevant. Després del temporal Glòria del passat mes de gener, es va començar a treballar per trobar una solució. Havent realitzat ja l’estudi de model físic del port de les Cases d’Alcanar en una piscina d’assaig a la Universitat d’A Corunya, tal i com va avançar el Diari,  ja s’ha identificat que la solució òptima serà modificar el dic de recer, una obra que tindrà un cost aproximat de tres milions d’euros. 
La redacció d’aquest estudi es preveu finalitzar a finals de gener per després començar la redacció del projecte constructiu amb els informes necessaris i la tramitació administrativa, amb l’objectiu de començar les obres el 2022, tal i com ja va avançar al Diari el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes. 
Per fer aquestes proves es va construir una maqueta a escala o model físic del port de les Cases d’Alcanar que es va col·locar dins d’una piscina d’assaig. Aquest model físic ha estat afectat per diferents onatges derivats de temporals per comprovar quina era la millor solució perquè les llevantades no tinguin afectació dins del port. 
Els resultats de les proves realitzades ens indiquen que la millor solució perquè no hi hagi ultrapassaments és la perllongació del dic de recer del port de les Cases d’Alcanar i la construcció d’un tacó (o petit dic afegit de forma transversal, com es pot veure a la imatge superior) per evitar l’agitació provocada pels temporals a l’interior de la infraestructura. 
Ara, els tècnics redactaran l’informe on s’indica les diferents proves realitzades i quina és la millor solució a dur a terme.
El port de les Cases d’Alcanar és l’únic port de Catalunya que té orientada la bocana cap al nord-est, orientació que el fa vulnerable als temporals amb problemes d’agitació interior que afecten les instal·lacions portuàries. «Hem fet les proves pertinents i hem buscat la millor solució per resoldre aquesta situació de vulnerabilitat que pateix el port de les Cases d’Alcanar», afirma Joan Pere Gómez, qui garanteix també la inversió de 3 milions d’euros «per donar estabilitat, funcionalitat i seguretat al port, i donar resposta a la demanda dels sectors nàutic i pesquer» d’aquesta població del Montsià. 

Comentarios
Multimedia Diari