Multa d’1,1 M€ a Ascó per extraviar fonts radioactives el 2011

L’Audiència Nacional confirma la sanció proposada el 2014 pel Ministeri d’Indústria per ‘negligència’ en la traçabilitat de 233 elements

15 noviembre 2017 17:29 | Actualizado a 17 noviembre 2017 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Audiència Nacional ha sancionat amb una multa d’1,1 milions d’euros la central nuclear d’Ascó per actuar amb «negligència» en la gestió de 233 fonts radioactives en desús l’any 2011. A més de la sanció, la sala imposa les costes a Endesa, que malgrat poder recórrer la sentència al Tribunal Suprem, no ho farà, tal com ho ha confirmat a El País.

Els fets es van conèixer amb motiu d’una inspecció rutinària del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) realitzada a la central riberenca els dies 5 i 6 de juliol de 2011. L’organisme regulador va detectar «irregularitats en l’inventari de les fonts encapsulades fora d’ús» que s’havien de trobar a la instal·lació, segons el Pla de Gestió de Residus Radioactius en vigor. 

Davant d’això, el CSN va realitzar una segona inspecció més específica l’octubre del mateix any, on es van descobrir «deficiències rellevants» en la gestió i en el control de les fonts radioactives en desús, la qual cosa va donar a l’inici d’una proposta d’expedient sancionador. 
L’any 2013, el ple del CSN va proposar al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme l’apertura d’un expedient sancionador per «infracció greu» als titulars del complex atòmic d’Ascó. 


El CSN i el Ministeri
La infracció feia referència a una «pèrdua de la informació» pel fet de no poder precisar la ubicació exacta de les fonts radioactives, i no de cap risc o perill que s’hagués derivat d’això. De fet, el mateix CSN va precisar que aquestes fonts no eren material nuclear, sinó instruments amb un mineral radioactiu en el seu interior utilitzats per calibrar equips.

El mes de gener de 2014, el ministre José Manuel Soria va signar una ordre que resolia l’expedient amb una multa d’1,1 milions d’euros. L’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va recórrer la sanció a l’Audiència Nacional, que ara l’ha confirmat.

Els magistrats de la sala del Contenciós de l’Audiència Nacional han basat la seva argumentació en l’ordre emesa pel ministre espanyol. 

Diu l’ordre que la investigació havia conclòs que el seguiment de la traçabilitat de les fonts radioactives havia estat «molt deficient». S’explica que ANAV argumentava  que després de la inspecció s’havien adoptat mesures correctores però l’informe final del CSN, previ a l’ordre de Soria, va concloure que la «reparació no ha estat completa com demostra el fet que avui en dia (2014) continuï sense conèixer la localització exacta d’una sèrie de fonts». 

L’ordre va desestimar quasi totes les al·legacions d’ANAV, en què justificava per evitar la sanció, per exemple, que s’havia procedit de manera immediata i per pròpia iniciativa a resoldre el dèficit de traçabilitat. I encara més, el CSN afirma que la propietat només va començar a afrontar la situació seriosament quan li fou comunicat que podria incloure l’anomalia en el Sistema Integrat de Supervisió de Centrals Nuclears (SISC),

Una qüestió documental’

Fonts d’ANAV han declinat fer declaracions sobre la sentència dictada per l’Audiència Nacional, en considerar que el procés judicial ha quedat tancat. 

Sobre la gravetat del cas es remeten a unes declaracions fetes el 2013 quan el CSN va instar el Ministeri a obrir expedient. 
En aquella ocasió, ANAV va insistir que el succés era una qüestió «merament documental» i que «en cap cas» va haver-hi cap tipus de pèrdua. Segons la propietat, l’exigida traçabilitat de les fonts existia, però a parer del CSN la documentació «no era prou exhaustiva o correcta». A partir de les inspeccions, ANAV començà a establir mesures correctores.

Sanció de 15,3 M€ l’any 2009

La multa rebuda per ANAV no és la primera que ha d’assumir en els últims anys. L’any 2009 el Ministeri d’Indústria li va imposar una sanció de 15,39 milions d’euros, la més elevada imposada fins llavors a una central nuclear espanyola, per la fuga de partícules radioactives a l’exterior que es va produir a finals de 200

 

Comentarios
Multimedia Diari