Múrcia reclama un transvasament de l’Ebre per pal·liar el dèficit d’aigua

El PP de la Regió avala la proposta del Sindicat Central de Regants enviada a l’Estat que demana 500 hm3 d’aigua per al camp

30 julio 2017 18:06 | Actualizado a 01 agosto 2017 08:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Sindicato General de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura, que reuneix regants de Múrcia, Alacant i Almeria, ha entregat al Ministeri d’Agricultura un estudi que proposa un transvasament de 500 hectòmetres cúbics d’aigua anual per pal·liar el dèficit d’aigua d’aquesta àrea del Llevant espanyol.

L’estudi proposa cinc alternatives de transvasaments, dels rius Duero, Tajo i dos alternatives del riu Ebre. La primera amb un transvasament des d’aigües amunt de Catalunya i la segona alternativa, des de la mateixa àrea de la desembocadura de l’Ebre, com en el seu moment va programar el Govern Espanyol presidit pel popular José María Aznar.

La proposta dels regants ha estat presentada aquesta setmana als mitjans de comunicació i ha rebut una primera aprovació del Partit Popular de la Regió de Múrcia, en boca d’un alt càrrec del partit, Jesús Cano, qui ha assegurat que les demandes dels regants «són les demandes del Partit Popular de la Regió de Múrcia».

El president del sindicat de regants ha encarregat l’estudi a la firma Sers Consultores assegurant que les cinc alternatives són «factibles» per transvasar 500 hectòmetres cúbics d’aigua i alimentar, així, les necessitats de regadiu dels agricultors que depenen de l’Aqüeducte. «Científicament, la nostra situació només la resol un transvasament», ha afirmat.

El subministrament d’aigua a través de l’Aqüeducte es troba tancat des del mes de maig a causa de l’escassetat d’aigua.

La presentació de l’estudi es produeix en el marc de l’inici de les converses del Ministeri de l’Agricultura amb les comunitats autònomes aquest mateix mes de juliol per definir un Pacte Nacional de l’Aigua, previ a la redacció d’un nou Pla Hidrològic Nacional (PHN). 

Les diferents regions hauran d’aportar les seves propostes al document, que farà èmfasi, entre altres qüestions, en els dèficits d’aigua dels territoris i com atendre’ls. 

El PP de Múrcia s’ha afanyat a demanar que el Pacte Nacional de l’Aigua «reculli les demandes dels regants. La manca d’infraestructures és la principal reivindicació. A Espanya hi ha aigua però manquen infraestructures», ha afirmat Cano en referència a la demanda d’un transvasament.
El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, ha alertat del propòsit de la proposta, «que el Govern de Múrcia ja ha assumit i presentarà a l’Estat. Estem preocupats». La PDE reitera que, de manera paral·lela, les grans comunitats de regants de l’Ebre, a excepció de l’esquerra de l’Ebre, ja treballen en un organisme per comercialitzar els suposats sobrants de les concessions de regadiu no materialitzades.

Tomàs reclama a la Generalitat un paper més actiu en la defensa de l’Ebre, per exemple aportant la documentació tècnica per enfortir la lluita jurídica que «fa dos anys que li reclamen i encara no ens han entregat».

Comentarios
Multimedia Diari