Màxima activitat taurina al Baix Ebre i Montsià amb cent actes en una setmana

Els aficionats remarquen la ‘normalitat’ de l’actual temporada, mentre els animalistes mantenen la vigilància

12 agosto 2018 16:43 | Actualizado a 12 agosto 2018 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Bous embolats, capllaçats, encierros, bous de plaça, concursos de ramaderies, de retalladors,  d’emboladors... fins a cent actes amb bous hi ha programats aquesta setmana a les Terres de l’Ebre, en l’època de màxima activitat taurina al territori coincidint amb les festes majors. Amposta, la ciutat més gran on es programen bous és també la de més activitat, amb un total de 37 actes. Però els milers d’aficionats poden anar també a Deltebre, l’Aldea, les Cases d’Alcanar, Paüls o la Galera si volen participar o veure de prop aquests espectacles. 

Com cada estiu, es manté la polèmica entre els aficionats taurins, que defensen aquests actes com una de les tradicions més arrelades i sentides del territori, i les entitats animalistes, que mantenen que s’haurien de prohibir perquè hi ha patiment dels animals, en especial pel que fa a les modalitats de bous embolats i capllaçats. 

El president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Santiago Obiol, afirma que la temporada s’està desenvolupament de moment «sense incidències remarcables», tant pel que fa a la seguretat de persones com dels animals. «Els organitzadors dels bous i les comissions taurines es prenen la seva tasca molt seriosament i treballen per garantir al màxim la seguretat i que es facin bé les coses», remarca Obiol. 

Fins a la data tampoc s’ha produït enguany cap incident o enfrontament entre aficionats i activistes en defensa dels drets dels animals, que en altres temporades van tenir lloc quan els segons enregistraven en vídeo els espectacles per comprovar que no hi haguessin maltractaments ni incompliments de la normativa. Sí que s’han registrat tres denúncies, presentades per l’Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA), per bous durant les festes d’Alcanar al mes de maig i Sant Jaume d’Enveja al juny, segons ha confirmat al Diari la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. La Direcció General de Jocs i espectacles ha obert expedient per analitzar els fets i sancionar-los si s’escau. 

L’entitat animalista denuncia, en el cas de Sant Jaume, els responsables del correbou per un presumpte incompliment de la llei per haver usat «pals contra els animals per copejar i increpar els toros i vaques». Al seu entendre, també hi va haver mala praxi quan es va tallar la corda d’un dels bous embolats. Pel que fa a Alcanar, Actyma també denuncia l’ús de pals contra els bous i la celebració d’un espectacle campestre, amb cavalls, que no estaria inclòs a la normativa. 

Reglaments municipals

Des de l’any 2010 una llei del Parlament de Catalunya regula les festes amb bous de les Terres de l’Ebre, que només es poden programar en els municipis i les dates en què «són tradicionals». Després es va elaborar un reglament per desplegar-la i actualment hi ha municipis que han elaborat normatives pròpies, especialment pel que fa al muntatge i seguretat de les places de bous, construccions temporals que sovint aixequen els mateixos aficionats. Actualment en disposen municipis com Deltebre o Sant Carles de la Ràpita.

Comentarios
Multimedia Diari