Màxima vigilància als vivers ebrencs davant 'l'Ebola de l'olivera'

Agricultura posa en marxa un pla especial en què s'han pres més de 200 mostres en arbres, que han donat negatiu

19 mayo 2017 17:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El primer cas a Espanya de la malaltia vegetal provocada pel bacteri Xylella fastidiosa, coneguda com a l’Ebola de l’olivera (tot i que afecta diferents tipus d’arbres i plantes), s’ha detectat en un cirerer de Mallorca que havia estat traslladat a l’illa des d’un viver de les Terres de l’Ebre l’any 2012.

Aquest origen va disparar totes les alarmes i el Departament d’Agricultura (DARP) va posar en marxa un pla especial de vigilància a les Terres de l’Ebre, amb un mostreig intensiu de diversos tipus de plantes. Fins al moment s’han pres 230 mostres, les quals han donat un resultat negatiu.

També s’ha pogut descartar que el cirerer infectat a Mallorca portés la malaltia des de l’origen, de manera que l’hauria contret ja a l’illa.

La resta de mostres i actuacions realitzades han portat el Departament d’Agricultura a reafirmar que Catalunya és de moment un territori lliure d’aquesta perillosa plaga, que ha causat estralls en les oliveres del sud d’Itàlia.

Així, també s’està duent a terme una campanya intensiva de prospecció d’empreses proveïdores de material vegetal i plantacions, tant d’olivera, com de cítrics, vinya i d’altres, ja que la Xylella fastidiosa ataca més de 300 espècies de plantes, entre elles moltes d’ornamentals.

S’han inspeccionat els 285 vivers amb planta susceptible i es van visitant al voltant de 1.298 punts de seguiment de plagues on també es para especial atenció a l’observació de la simptomatologia d’aquesta plaga.

Igualment, s’està realitzant un ampli mostreig, on fins al moment han estat analitzades entre el Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya del DARP i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) un total de 934 mostres de planta i al voltant de 1.000 mostres de vectors, totes elles amb resultat negatiu per a aquest bacteri, «fet que permet constatar que fins al moment aquesta perillosa plaga no ha arribat al nostre territori», segons es destaca des de la Generalitat.

Seguiment des del 2015

Atesa la seva perillositat, la Generalitat ja el 2015 es va crear el Comitè de Seguiment de la Xylella fastidiosa, on és representat tot el sector agrícola i ornamental.

L’objectiu d’aquest comitè és coordinar totes les actuacions de prevenció, així com dur a terme una campanya de comunicació i divulgació.

Aquest comitè de seguiment s’ha anat reunint periòdicament i va decidir enguany crear un Grup de Treball amb la finalitat de fer un protocol (Pla de Contingència), que coordina el Departament d’Agricultura, per tal d’establir les actuacions informatives i tècniques per a la prevenció i, si s’escau, la lluita contra aquesta perillosa malaltia. Des de l’Administració s’ha volgut reconèixer «la professionalitat del sector i la seva actuació responsable davant situacions com aquesta».

Comentarios
Multimedia Diari