Naturgy inicia les obres de la plaça Francesc Serres a Gandesa

L’Ajuntament no tenia coneixement de l’inici dels treballs a la capital de la Terra Alta. Busca una alternativa per no desmuntar la creu

13 mayo 2021 09:40 | Actualizado a 13 mayo 2021 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Naturgy ha començat les obres de la plaça Francesc Serres de Gandesa, amb l’autorització del Departament de Territori de la Generalitat.

Fa uns mesos, Naturgy i Carreteres van demanar a l’Ajuntament de Gandesa una modificació del tram urbà que enllaça l’N-420 amb la carretera TV-7231 cap a Vilalba dels Arcs. La companyia elèctrica ha d’instal·lar aerogeneradors de 200 metres, molt més grans que els previstos als projectes licitats fa més d’una dècada, i demana modificar trams del recorregut entre el port de Tarragona i els llocs d’ubicació dels parcs eòlics Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, al nord de la Terra Alta.

A Gandesa concretament demanaven rebaixar la plaça Francesc Serres per evitar els desnivells als vehicles de gran tonatge i desmuntar la Creu de Terme que la presideix (coneguda com la Creu Coberta). Davant d’això, l’Ajuntament de Gandesa s’hi va oposar frontament i es va posar a negociar amb l’empresa per buscar una alternativa. També va parlar amb Cultura per protegir un element patrimonial del municipi com és la Creu de Terme.

Per tot plegat l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, expressa un «no rotund» al desmontatge de la Creu Coberta i la modificació de la rotonda. «I continuarem lluitant, defensant el nostre patrimoni i territori a través de les vies legals i adminsitratives», va declarar ahir.

L’Ajuntament de Gandesa no tenia coneixement de cap inici d’obres, però la sorpresa va arribar ahir en veure que s’havien començat a arrencar les plantes de la plaça. No obstant això, segons va explicar l’alcalde de Gandesa al Diari, l’empresa Naturgy està estudiant ara una alternativa per no haver de modificar la rotonda ni desmuntar la Creu Coberta.

«De moment ens han dit que només treuen les plantes. Ara estem amb una proposta damunt la taula que s’ha de valorar, i probablement, almenys això vull pensar, no s’acabarà modificant la rotonda ni es desmuntarà la rotonda», va valorar Luz. Malgrat això, l’empresa sí té l’autorització per part de la Generalitat (titular de la carretera i la rotonda) per actuar-hi. «El Govern no ha estat al costat de l’Ajuntament, però confio que finalment no es desmuntarà».

Luz també va detallar la rapidesa en què l’empresa ha actuat en aquest procés. «Creiem que estem al punt d’aconseguir un acord que tampoc serà un acord de benestar per al municipi de Gandesa. S’ha generat un problema que no depèn de nosaltres. I tot és perquè han de passat uns eòlics que no van ni al nostre terme».

Autorització de Territori

Per la seua banda, des del Departament de Territori s’ha precisat al Diari que «es tracta d’una autorització administrativa que el Departament ha donat, en el marc de la Llei de Carreteres, a un transport especial per una carretera de la Generalitat i que ha comportat una actuació per part de l’empresa». El Departament ha aclarit que «s’autoritza des d’una perspectiva exclusivament de la infraestructura i la seva afectació, sense cap altra consideració, que és el que en aquest cas correspon».

 

Concentració demà, divendres

l L’Ateneu Popular la Pastora ha convocat una concentració de rebuig a les obres de Naturgy en aquesta rotonda. «Naturgy governa a la Generalitat, però no a la Terra Alta. Prou impunitat, atureu les obres», ha expressat l’entitat a les xarxes socials. La protesta tindrà lloc demà divendres a les 12 hores del migdia. 

Comentarios
Multimedia Diari