Más de Ebre

Nous magatzems de residus nuclears per a les centrals Ascó i Vandellós II

El Consell de Ministres autoritza a ENRESA un contracte de 220 milions d'euros, que inclou diversos emmagatzematges de combustible nuclear gastat a les centrals espanyoles

Diari de Tarragona

Whatsapp
La central nuclear d'Ascó. Foto: Joan Revillas

La central nuclear d'Ascó. Foto: Joan Revillas

El Consell de Ministres ha autoritzat a Enresa (Empresa Nacional de Residuos Radiactivos) un  contracte per al disseny, suport al llicenciament, fabricació i subministrament d’un sistema d’emmagatzematge del combustible nuclear gastat per a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II, d’Almaraz (Càceres), Cofrentes  (València), l’import màxim de les quals ascendeix a 220,08 milions d’euros.
En l’actualitat, totes les centrals nuclears, a excepció de Vandellòs II, disposen d’un magatzem temporal individualitzat (ATI). Addicionalment a les instal·lacions ja existents, «és necessari dotar de noves capacitats d’emmagatzematge temporal, que estiguin operatives el 2026, a totes les centrals nuclears en operació, excepte la de Trillo», detallen des del Ministeri per a la Transició Ecològica. 
Els nous ATI estaran basats en càpsules metàl·liques soldades i envolupants de formigó.
La necessitat que es pretén satisfer amb el contracte és disposar d’un sistema únic que permeti l’emmagatzematge en sec del combustible gastat que es generi a les centrals d’Ascó, Cofrents i Vandellòs II a partir de 2026. A la central d’Almaraz el nou sistema permetrà l’inici del buidatge de les seves piscines després de la parada definitiva de les seves dues unitats, prevista en 2027 i 2028, per a així poder iniciar el seu desmantellament.
Els nous sistemes d’emmagatzematge tindran el mateix disseny per a totes les centrals i seran objecte d’un únic procés de licitació, «aconseguint a més estalvis per economia d’escala i per l’ús compartit d’equipaments auxiliars i recanvis, procediments comuns i formació», remarquen des del ministeri.

Pla de Residus Radioactius

Els nous ATI seran compatibles amb qualsevol de les estra-tègies d’emmagatzematge temporal que s’adoptin en el nou Pla General de Residus Radioactius, que actualment es troba en tramitació. Arribat el moment, les càpsules soldades es traslladaran a un magatzem centralitzat.
Per a poder implantar aquestes solucions es necessiten cinc anys des de l’inici de la licitació fins que estiguin operatives en 2026, segons el calendari previst en la licitació.

Temas

Comentarios

Lea También