Nova delegació de l’Associació de Celíacs al Baix Ebre i Montsià

L’entitat, amb seu al Centre Cívic de Ferreries (Tortosa), treballa per normalitzar el dia a dia de les persones celíaques

04 noviembre 2019 11:20 | Actualizado a 04 noviembre 2019 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de persones afectades per la celiaquia (malaltia provocada pel gluten) han estat els impulsors de la creació de la Delegació de l’Associació de Celíacs de Catalunya al Baix Ebre i Montsià. Ara, els celíacs d’aquestes dues comarques i les seues famílies compten amb un suport més proper per part de la institució.

La delegació té seu al Centre Cívic de Tortosa, on el primer dijous de cada mes des de les sis de la tarda fins les vuit un equip de voluntaris acollirà les consultes que siguin necessàries.

No es tracta només de resoldre els dubtes al voltant del desconeixement de la malaltia al moment del diagnòstic, sinó també de donar resposta a les dificultats que la persona celíaca es troba en el seu dia a dia, segons remarquen els membres de l’entitat.

Un dels objectius fonamentals de la delegació és poder arribar a les persones afectades, així com a les escoles, entitats, restauradors i botigues, per oferir-los la informació i formació que puguin necessitar per tal d’acreditar i garantir la seguretat alimentària d’aquestes persones. La delegada de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Susanna Ferreres, explica que hi ha un desconeixement al voltant de la celiaquia i assenyala que «la gent no coneix la diferència entre estar malalt, ser intolerant o al·lèrgic».

Activitats

Ferreres afirma que una de les finalitats de la delegació és que els xiquets i les xiquetes puguin fer una vida totalment normal, tant a l’escola com als diferents esdeveniments festius als que assisteixen al llarg de l’any, com ara la castanyada.

És per aquest motiu que des de l’associació ja s’està treballant perquè els més petits no es vegin exclosos en cap situació.

La primera activitat de la delegació serà un taller d’aperitius dolços i salats i tindrà lloc el 16 de novembre a les 10.30 hores a l’espai Ebre Terra de Deltebre.

La incidència de celiaquia a Europa és d’una per cada cent persones, tot i això el 85 per cent dels casos encara estan per diagnosticar, segons remarquen els experts.

Comentarios
Multimedia Diari