Noves pautes per prevenir les agressions sexuals a les festes de les Terres de l'Ebre

L’Institut Català de les Dones presenta r les recomanacions elaborades a partir d’una necessitat presentada per part dels municipis i consells comarcals del territori

16 junio 2018 11:14 | Actualizado a 19 junio 2018 18:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre es converteixen en pioneres a Catalunya davant el tractament del masclisme amb les ‘Recomanacions per a l’abordatge d’agressions sexistes i de violències sexuals en espais públics d’oci i festius de les Terres de l’Ebre’, presentades a Tortosa de la mà de la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada. Aquestes recomanacions responen a la necessitat de diferents municipis i consells comarcals del territori, davant el fet de no saber com intervenir en festes majors i espais d’oci comuns, moments i espais on és més fàcil que es produeixi aquest tipus de situacions. 

Les recomanacions aprofundeixen en el marc conceptual i jurídic d’aquestes actuacions, i en l’abordatge des d’una perspectiva municipal, els protocols, la diagnosi, defineixen com han de ser les formacions específiques i qui les ha de rebre. També defineixen les actuacions de prevenció, l’auditoria de l’espai públic amb perspectiva de gènere, la incorporació a les ordenances d’elements que permetin intervenir en l’espai públic, la sensibilització, els punts d’informació en les festes i les actuacions entre els i les joves. Inclouen els principis directors de com ha de ser l’actuació pública en aquests casos i una sèrie de recomanacions en clau de seguretat d’actuació immediata.

Es tracta d’unes pautes que ja estan a l’abast de tothom, i que marquen unes directrius a les administracions i entitats de les Terres de l’Ebre. La intenció és que cadascuna les apliqui dintre dels seus recursos i possibilitats. 

Les recomanacions s’han elaborat de forma col·lectiva, entre tots els agents implicats i amb la participació de tots els responsables en polítiques publiques. Aquest document neix d’una demanda de les persones professionals del Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a les Terres de l’Ebre i ha estat elaborat per un grup de treball de l’Administració, que ha comptat amb el lideratge de l’entitat experta Creación Positiva.«Les recomanacions son una eina que mostra la importància del treball unitari del Govern i l’Administració local, les entitats i la societat en general per construir un veritable pacte social per eradicar la violència masclista a Catalunya», afegia Balada en quant a aquest treball conjunt.

En la presentació es deixava clar que les recomanacions no volen centrar-se únicament en accions puntuals de festa, sinó que pretenen integrar-les en tot l’àmbit d’oci habitual d’homes i dones. Es busca, per tant, un circuit per on aquestes pautes es traspassin, a través d’un treball constant. Amb petites accions, com seria l’exemple d’incloure la temàtica de l’oci en xerrades com les que es fan amb els joves amb l’institut. Es tracta de poder abordar aquest fenomen de forma transversal.

Comentarios
Multimedia Diari