Presó per a la pianista Mari Cruz Soriano per un xalet il·legal al Perelló

Tenia permís per reformar una casa rural, pero en realitat es va tirar a terra i se’n va construir una altra en sòl no urbanitzable

25 junio 2017 07:45 | Actualizado a 17 noviembre 2017 17:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La coneguda pianista –i muller de l’exministre Alberto BellochMari Cruz Soriano i l’exalcalde del Perelló Salvador Pallarés –en la seva vessant de constructor– han estat condemnats a un any i mig de presó per un delicte contra l’ordenació del territori. L’artista va obtenir permís de l’Ajuntament per reformar una casa, però en realitat la va enderrocar, tot i que no tenia permís ni estava permès perquè es tractava d’una zona protegida. La sentència dictada inicialment pel Jutjat del Penal 1 de Tortosa ha estat ara confirmada per la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona. 

La sentència recull que el 7 de setembre de 2009 Mari Cruz Soriano va sol·licitar a l’Ajuntament del Perelló llicència per realitzar unes obres de rehabilitació d’una casa rural ubicada a la finca Mas de l’Ampollero, a la partida Figuerassa, al terme municipal del Perelló.

Després d’un seguit de vicissituds en la tramitació de l’expedient, l’Ajuntament va concedir llicència el 23 de març de 2011, sense que la mateixa autoritzés l’enderrocament de la masia preexistent. La llicència condicionava a complir les recomanacions previstes en l’informe del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Sòl no urbanitzable

La masia es trobava en règim de sòl no urbanitzable, concretament en sòl d’especial protecció pel valor forestal i paisatgístic. Tot i això, l’acusada, el 12 de gener de 2012, va firmar un contracte amb l’empresa Solvent SL  –que tenia com a representant Salvador Pallarés– que, entre altres estipulacions, van acordar que s’enderrocaria la masia i, aprofitant la pedra que contenien en aquell moment les parets, s’ompliria la petita cisterna existent. També es farien unes rases per a la cimentació de la nova obra. 

En compliment del contracte, pocs dies després, es va procedir a l’enderroc de la casa i a la construcció d’una de nova destinada a habitatge, en un emplaçament diferent, però dins de la mateixa parcel·la i a pocs metres de l’anterior ubicació.

L’empresa que va portar a terme aquestes obres fou la mercantil Construcciones Pallarés Brull SL, de la qual l’acusat era administrador únic. Mari Cruz Soriano, per les esmentades obres realitzades, va donar 26.550,27 euros a Pallarés Suministros per a la Construcció SL i 43.920 a Fincas Solvent SL. 

Durant la instrucció del cas en el Jutjat no es van determinar els beneficis obtinguts per les empreses una vegada deduïdes les despeses. Salvador Pallarés va al·legar que una de les empreses va perdre 2.809 euros en la realització de les obres, que una altra va obtenir 5.417,89 euros i que la tercera no va facturar res.

Especial protecció

La parcel·la on es va realitzar la nova construcció es trobava en règim de sòl no urbanitzable i d’especial protecció pel seu valor forestal i paisatgístic, dintre de l’espai d’interès natural Serres de Cardó-Boix. Els treballs no poden ser legalitzables per haver-se incomplert les normes urbanístiques.

La parcel·la es troba a nom de la filla de Mari Cruz Soriano, havent quedat aquesta al marge dels fets, sense que consti que estigués assabentada del que passava.

Mari Cruz Soriano i Salvador Pallarés van ser condemnats per un delicte contra l’ordenació del territori a divuit mesos de presó, el pagament d’una multa de 2.880 euros i un any d’inhabilitació per a l’exercici de la professió o ofici de constructor o promotor.

Per la seva part, les tres empreses de Pallarés –Construcciones Pallarés Brull SL, Pallarés Suministros para la Construcción SL i Fincas Solvent SL– han estat condemnades pel mateix delicte al pagament d’una multa de 2.880 euros i sis mesos d’inhabilitació.

Comentarios
Multimedia Diari