Preveuen més consum de cítrics per por als refredats aquest hivern

Ja està en marxa la collita a l’Ebre, on enguany es produiran unes 140.000 tones de mandarines i 40.000 de taronges

21 octubre 2020 05:50 | Actualizado a 23 octubre 2020 08:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya dels cítrics ja està en marxa a les Terres de l’Ebre, amb la recol·lecció de les varietats primerenques de mandarina com les clementines marisol o oronules. El sector està molt esperançat amb aquesta collita, ja que de moment es mantenen els bons preus de l’any passat i especialment per les previsions d’augment del consum. L’actual context de crisi sanitària afavoreix els àpats a casa, on es menja més fruita per a postres, i que els consumidors apostin pels cítrics per la seva aportació de vitamina C, ja que ajuda a prevenir els refredats en una tardor i hivern marcats per la pandèmia. I és que sovint resulta complicat poder distingir entre els símptomes d’un refredat comú, la grip i la Covid-19.

Enguany es preveu produir al territori unes 180.000 tones de cítrics: 40.000 de taronges (una quantitat similar a l’any passat) i fins a 140.000 de mandarines, el que suposa un increment del 40 per cent, segons detalla al Diari el director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez.

«L’actual meteorologia, amb un notable contrast tèrmic entre el dia i la nit, ha avançat la maduració de la fruita però també ha provocat que els calibres estiguin quedant petits», detalla el gerent de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar, Federico Tarazona.

El destí habitual dels cítrics ebrencs és l’exportació i els mercats europeus, però cada cop més s’aposta per donar-se a conèixer i fomentar el consum en el mercat intern, amb iniciatives com la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementina de les Terres de l’Ebre.

Les cooperatives i magatzems de cítrics de les Terres de l’Ebre s’han preparat a consciència de cara a la campanya que ja està en marxa, marcada, com tot, pel coronavirus. Segons les dades d’Agricultura, uns 4.000 treballadors temporals s’han incorporat a la campanya, que compta amb mesures especials i protocols estrictes pel que fa al treball al camp i també als magatzems i cooperatives de gestió de la fruita. «La majoria són residents al mateix territori i fa anys que treballen en aquesta collita, de manera que cada dia poden tornar a casa seua», detalla Gómez. A diferència d’altres campanyes com la verema o la sega, més concentrades, la dels cítrics s’allarga molt en el temps i pot abastar fins a 8 mesos.

Sector i administració són conscients que en el marc actual resulta pràcticament impossible que no es donen casos de Covid-19, però es treballa al màxim en prevenció per evitar contagis i tallar el més aviat possible les cadenes de transmissió.

Les colles de collidors s’estableixen també com a grups bombolla, amb un nombre màxim de deu persones. I pel que fa als magatzems, els centres de treball compten amb protocols i plans de contingència propis, que han estat supervisats pel Departament de Salut. En el cas de la Cooperativa Exportadora d’Agris, per exemple, es distribueix la faena en grups bombolla de 3-4 persones, separats entre ells per mampares. S’extremen les mesures d’higiene i es reforça el protocol comú, intensificant la neteja de mans i la presa de temperatura, tal i com ja va explicar el Diari.

«Hi ha hagut molt de treball previ i les empreses han anat més enllà de les recomanacions de Salut», destaca Gómez.

Primer positiu en un grup bombolla de collidors

Ja s’ha donat un primer cas de positiu per Covid-19 en la campanya de cítrics. Es tracta d’una persona d‘un grup de collidors. Després que presentés símptomes, es va fer la prova PCR i va donar positiu. La resta de grup també se les va realitzar, però van ser negatives. Amb tot, es va complir la quarantena de deu dies, que ara ja ha acabat. Els aïllaments es van poder fer als respectius domicilis, ja que es tractava de residents a la zona. Pera a les persones que no puguin o no vulguin fer un aïllament als seus domicilis, es treballa per poder disposar d’un lloc d’acolliment. Després de diverses propostes, finalment sembla que el lloc escollit serà un alberg de Sant Jaume d’Enveja, amb unes 60 places. Es troba  al Delta de l’Ebre i per tant, a una certa distància de la zona productora de cítrics, que es concentra a l’interior del Baix Ebre i el Montsià. L’acord està pendent del conveni entre el Departament de Salut, el de Treball Afers Socials i Famílies, i la Creu Roja. 

Comentarios
Multimedia Diari