Projecte pilot a l’Ebre per prevenir la fragilitat de les persones grans

El Servei de Geriatria del l’Hospital de Jesús i els equips de primària de l’ICS al territori participen en la iniciativa europea Aptitude 

15 junio 2018 14:03 | Actualizado a 16 junio 2018 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Terres de l’Ebre seran un dels territoris pilot del projecte europeu Aptitude, per prevenir la dependència i discapacitat de les persones grans, en el que participen el Servei de Geriatria del Complex Assistencial de la Santa Creu de Jesús i els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’Ebre. 

Les comarques ebrenques són un dels territoris de Catalunya amb l’índex de sobreenvelliment més alt. En aquest sentit, l’Hospital de Jesús i l’ICS Terres de l’Ebre treballen des de fa temps de forma conjunta amb l’objectiu de prevenir la dependència i la discapacitat, actuant sobre la fragilitat de la població més gran. La fragilitat és un estat de prediscapacitat que cal detectar per identificar un subgrup de persones més grans de 65 anys que conserven la seva independència d’una forma inestable, que es troben en situació de risc de pèrdua funcional i requereixen una intervenció per conservar la seva autonomia.

Fa dos anys el Complex Assistencial de la Santa Creu i la Gerència Territorial de l’ICS ja van organitzar unes jornades sobre fragilitat per anar difonent aquest concepte entre els professionals. Ara, per avançar en aquesta estratègia de prevenció, participaran en la iniciativa Aptitude.

Aptitude és un projecte europeu, liderat a Catalunya pel Departament de Salut i la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de prevenció de la discapacitat en les persones grans mitjançant la creació d’una xarxa per promoure l’assistència a aquest col·lectiu, la formació dels professionals, la recerca i la innovació en el camp de la gerontologia. 

El 7 de juny es va fer una primera presa de contacte amb el projecte en una reunió amb el Dr. Sebastià Santaeugenia, director del Pla director sociosanitari i de l’estratègia de cronicitat, i el doctor Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma. 
Així, les Terres de l’Ebre seran un dels cinc territoris que serviran de pilotatge per implementar i avaluar el projecte. Prèviament, professionals de geriatria i atenció primària es desplaçaran a fer la formació corresponent a la zona transfronterera dels Pirineus. «Aquesta intervenció representa una gran oportunitat per millorar la salut de la població gran, mesurada en termes de funció, ja que dotarà els professionals de les eines adequades a l’hora d’intervenir en la comunitat per mantenir les capacitats funcionals i augmentar el benestar i la qualitat de vida de les persones fràgils», remarquen des de l’CS. 

Comentarios
Multimedia Diari