Protegeixen dos nius de tortuga careta apareguts a una platja del delta de l’Ebre

És només el quart cop en cinquanta anys que se’n tenen registres. L’eclosió dels ous està prevista per d’aquí a una setmana o 10 dies i, mentrestant, voluntaris vigilen l’espai habilitat

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 05:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja ha sigut el lloc escollit per una tortuga careta per posar-hi dos nius. Des de fa diversos estius que aquest fenomen ja gairebé no és notícia en algunes platges de Catalunya, però sí és trascendent al delta de l’Ebre, on aquest és només el quart cop en cinquanta anys que ha succeït.

El passat 8 de juliol es va detectar un primer rastre d’entrada i sortida d’una tortuga de la platja del Serrallo. Tot i que la femella no va acabar d’excavar el niu, l’endemà molt probablement la mateixa femella va tornar a sortir, va construir el niu i va realitzar una posta de 81 ous.

Catorze dies després es detectaren 8 nous rastres i, després d’un examen detallat, es trobà un segon niu, en aquest cas integrat per 75 ous i un ou doble (dos ous fusionats). Ambdós nius pertanyen probablement al mateix exemplar, ja que les femelles en estat reproductiu poden portar a terme fins un màxim de 6 postes durant la mateixa temporada.

Una desena dels ous s’han portat a una incubadora per assegurar-ne la vitalitat de les tortuguetes, segons ha explicat al Diari el Parc Natural del Delta de l’Ebre. «En principi la incubació depèn de la temperatura, sol allargar-se entre 50 i 70 dies. De forma que l’eclosió seria a finals de la setmana que ve o a l’altra. Són dos nius i estaven relativament propers. Estaven en un lloc fàcilment inundable pel mar, de forma que es van traslladar», detalla el tècnic del Parc Natural Antoni Curcó.

Com que aquest niu estava en un lloc menys turístic que altres platges però amb cert perill de depredadors (raboses o teixons), el Parc Natural va optar per fer-ne un tancat de protecció amb una malla alta i densa.

A més, s’està portant a terme una vigilància del recinte que conté els nius per part de les associacions que integren la Taula de voluntariat del delta de l’Ebre, així com un monitoratge en continu de les temperatures en cada niu.

La presència de la tortuga no és molt habitual al Delta. El primer registre data de 1972, el segon de 1991 i el tercer, de l’any passat, quan a la platja del Trabucador uns turistes van alertar de la presència de les tortuguetes ja nascudes, en un niu que havia passat desapercebut.

Cada cop més presents

«Quan surten del mar és perquè és una femella fecundada i van a terra a posar el niu. A vegades no els agrada el lloc i canvien d’espai. Hem trobat rastres de tortugues, però després no el niu», apunta Curcó. «Cada vegada estan més presents a la Mediterrània occidental».

En el cas que els usuaris de les platges o el personal de neteja observin, de dia o de nit, una tortuga marina o petites tortugues a la platja, cal que truquin immediatament al 112 per informar de la situació.

Les platges de Catalunya estan esdevenint darrerament un espai idoni per a la nidificació de la tortuga careta, segons ha informat el Departament d’Acció Climàtica. El país s’estableix com un punt calent en el procés d’expansió de les zones de cria de l’espècie, un fenomen que està creixent de forma molt significativa a la Mediterrània occidental i que sembla lligat al canvi climàtic i el sobreescalfament de les zones tradicionals de reproducció.

Comentarios
Multimedia Diari