Reclamen els diners pagats pel projecte Castor

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, demana que «el govern acate la resolució judicial i complisca la llei»

29 diciembre 2017 10:23 | Actualizado a 29 diciembre 2017 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Plataforma Ciutadana en defensa de les Terres del Sénia i l’alcalde canareu exigeixen al govern espanyol que anul·le l’ordre de pagament del 2018 a la factura dels consumidors de gas. La resolució del Tribunal Constitucional (TC) es mostra en contra de la polèmica indemnització de 1.350,7 milions d’euros a la promotora del projecte Castor aprovada el 2014 pel Govern del PP amb un reial decret llei urgent.

«Amb aquesta sentència s’han vist reconegudes les demandes de la Plataforma i l’Ajuntament contra el Castor i el pagament d’una indemnització que no procedeix», ha declarat Alfons Montserrat.

L’alcalde i la Plataforma han exigit al Ministeri d’Energia que retire l’ordre de pagament publicada al BOE el 27 de desembre, i que es va autoritzar el dia 22, l’endemà de la sentència del TC, i que autoritza a mantenir el cobrament als consumidors de gas la part corresponent al 2018 de la factura del Castor. També li han demanat que exigisca el rescabalament de la indemnització abonada amb diners públics.

Montserrat recorda que «en la manera d’actuar del govern central no s’ha permès el debat polític sobre aquesta indemnització multimilionària i, a més, en posa en risc la competitivitat de les empreses del sector».

La Plataforma del Sénia portarà a terme, de forma paral·lela, un conjunt d’accions per aconseguir que es complisca la sentència del TC. Primerament, enviarà un escrit al Banc Europeu d’Inversions sobre aquesta sentència, i també a la Defensora del Poble Europeu, en relació amb la queixa de la Plataforma presentada des de fa anys davant la institució bancària europea.

Així mateix, també comunicarà la sentència al Síndic de Greuges de Catalunya, que està fent un seguiment exhaustiu d’aquest cas, així com a les diferents instàncies europees, la Comissió de Peticions i el Parlament Europeu, en el marc de l’acord que va aprovar el Ple del Parlament en relació amb la necessitat d’adoptar les mesures necessàries per a frenar la indemnització concedida a l’empresa ESCAL UGS, i una reprovació política recollida en l’informe anual d’activitats del BEI del 2013.

L’entitat demanarà al Parlament Europeu que «no se seguisca pagant, després de la sentència del TC. A més, la Comissió Europea reconeix que la gestió no es va fer de manera adequada», en paraules de Cristina Reverter.

D’altra banda, l’escrit es farà arribar a la Generalitat Valenciana, el Partit Socialista del País Valencià, Compromís i al Parlament de Catalunya i Generalitat de Catalunya, que van presentar el recurs al Tribunal Constitucional, el 2014, ja que les organitzacions socials no podien fer-ho. I també a les organitzacions de consumidors i a la Unió de Consumidors de Catalunya perquè inicien accions per a defensar els drets dels consumidors, ja que estan pagant aquesta indemnització en les seues factures.

Per a la Plataforma, el govern de l’Estat està «anteposant els interessos privats als generals» i està aplicant un decret «inconstitucional». L’entitat ciutadana no comparteix la idea del ministre Álvaro Nadal que «només es qüestiona l’instrument utilitzat per fer el pagament. El que ha de fer un govern seriós i responsable és exigir la devolució dels diners donats gratuïtament i en nom de tots, a una empresa que es va beneficiar d’una concessió, amb una clàusula totalment abusiva, i sobretot tenir la valentia de dir a la ciutadania que el govern s’ha equivocat i que demanarà que es tornen els diners pagats indegudament», ha sentenciat Reverter.

Una ‘loteria’ de 80 milions d’euros
Seguint la línia irònica que caracteritza també el moviment anti-Castor, la Plataforma del Sénia ha editat uns bitllets de loteria per valor de 80 milions d’euros, que correspon als diners que cada any el govern (entre tots els espanyols) paga a l’empresa concessionària.

Evelio Monfort recorda que «també hem de pagar 15,5 milions d’euros a Enagás i uns sis milions d’euros a Escal UGS per una obra que no ha acabat. Pagarem quasi cent milions d’euros pel projecte Castor»

Comentarios
Multimedia Diari