Reclamen mesures al govern de l’Estat davant la caiguda del preu dels cítrics

ERC demana la compareixença a la comissió d’Agricultura del Senat del ministre del ram, Luis Planas, mentrestant Compromís presenta una moció per reduir la pressió fiscal als citricultors afectats per aquesta nova crisi

09 enero 2019 10:05 | Actualizado a 11 enero 2019 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre, juntament amb el de la resta de l’Estat, pateix enguany novament una important crisi de preus. La massiva entrada de cítrics de Sud-àfrica (per l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i països de l’Àfrica Meridional) i els efectes de la meteorologia (els temporals de  l’octubre i novembre) van col·lapsar els mercats durant la principal època de recol·lecció, fet que va comportar una baixada en picat dels preus de la fruita fins a uns nivells ruïnosos per als productors. Així, s’ha passat dels 30 cèntims el quilo que rebien els pagesos l’any passat, a menys de 10 aquesta campanya. 

Els citricultors d’Alcanar s’han unit als valencians en les mobilitzacions davant una problemàtica que arribarà ara també al Senat. El senador ebrenc d’ERC Miquel Aubà ha demanat la compareixença del ministre d’Agricultura, Luis Planas, davant la Comissió d’Agricultura de la Cambra Alta, perquè expliqui quins passos està donant el govern per trobar una sortida a aquesta nova crisi.  «Ha d’explicar què pensa fer el Ministeri amb el compromís que es va arribar l’any 2016 al Senat, a instàncies d’Esquerra, en el qual els partits polítics es van comprometre a vetllar per la situació de l’entrada dels cítrics a Europa i, per tant, oferir solucions si es produïa una situació de crisi com la que s’està donant actualment», afirma Aubà, qui ahir es va reunir ahir amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i amb representants de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar i de l’Associació de comerciants i magatzems de cítrics. 

En aquest acord al Senat fa tres anys, s’instava al govern a realitzar estudis i informes d’avaluació per conèixer l’impacte econòmic i mediambiental d’aquest acord comercial sobre el sector citrícola; la possibilitat d’activar una clàusula de salvaguarda; mesures compensatòries a pagesos i productors; i mantenir i reforçar el control i la vigilància dels productes. «A hores d’ara encara no s’ha publicat cap estudi. Demanem al ministeri que si no el té, el faci i que es posicioni sobri quin model agrari proposa», remarca Aubà.

Per la seva banda, el grup valencià de Compromís ha presentat una moció també al Senat on reclama reduir dels mòduls de l’IRPF a zero per als agricultors afectats per la crisi de preus de la citricultura i compensar els ajuntaments que aprovin exempcions en l’IBI rústic, per intentar reduir les pèrdues del sector. 

Els motius

La modificació de l’Acord d’Associació Econòmica firmat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d’Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, preveu una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges i mandarines importades en un període, del 16 d’octubre al 30 de novembre, en què els camps estan en plena campanya. Un fet que està saturant el mercat, segons denuncien els pagesos i les organitzacions agràries.

Comentarios
Multimedia Diari