Reclamen un pla amb inversions perquè els sediments arribin al Delta

El Congrés dels Diputats ha aprovat una Proposició no de Llei en què també insta el Govern de l’Estat a redactar un full de ruta amb mesures concretes per millorar la gestió dels sediments al llarg de la conca de l’Ebre

29 marzo 2018 08:38 | Actualizado a 29 marzo 2018 08:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La trentena d’entitats socials i ecologistes aplegades a la Campanya pels Sediments reclama al govern de l’Estat que destini una partida pressupostària a la redacció d’un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre, i a les mesures associades per donar solució a la problemàtica que afecta el delta de l’Ebre. 

Recorden que l’actual gestió de les nombroses preses presents en la conca de l’Ebre colmata els embassaments (per l’acumulació dels sediments) i incideix en la regressió i subsidència (enfonsament) del Delta. A més, «és un fet constatat científicament que afecta la productivitat de les aigües costaneres, amb el corresponent impacte sobre les poblacions de peixos i aus; i provoca la pèrdua d’arenals i platges, generant al seu torn problemes de seguretat en els propis embassaments».

L’última Comissió d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats va aprovar una Proposició no de Llei (amb els vots de tots els partits excepte el PP) en què demana al Govern que desenvolupi accions concretes per a la gestió dels sediments de la conca de l’Ebre. 

La proposta deriva del treball desenvolupat des de la Campanya pels Sediments, els membres de la qual van reunir amb els grups parlamentaris del Congrés a inicis del 2017. 

Davant la necessitat, ja plantejada anteriorment per la pròpia Comissió, de redactar un pla de gestió integral dels dediments de la conca de l’Ebre per tal que sigui incorporat al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre durant el tercer cicle de planificació hidrològica (2021-2027) i als instruments de gestió de la Xarxa Natura 2000, en especial del delta de l’Ebre, la Proposició no de Llei insta el govern espanyol a crear una comissió per estudiar la problemàtica i les oportunitats de gestió dels sediments, inspeccionar els mecanismes de les preses que més repercussió tenen sobre la retenció de sediments al tram mitjà-baix de la conca de l’Ebre (Mequinensa, Riba-Roja i Flix), i revisar, amb especial atenció a la seguretat, els protocols d’actuació de la gestió i explotació de les preses en compliment de les noves implicacions ambientals «i atenent a l’impacte respecte a la dinàmica creixent d’enfonsament i regressió del delta de l’Ebre». 

La Campanya pels Sediments també va proposar al Parlament Europeu quatre preguntes relacionades amb aquests temes i s’espera que la resposta arribi aviat.

ONG, regants i ajuntaments de l’Ebre

La Campanya pels Sediments és un moviment que reuneix diferents organitzacions com ara Ecologistes en Acció, la Plataforma en Defensa de l’Ebre o SEO/BirdLife, i que gaudeix del suport d’institucions com la Comunitat de Regantes-Sindicat Agrícola de l’Ebre o els principals ajuntaments ebrencs, com els de Tortosa, Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita o l’Ampolla. Treballa des de fa tres anys per garantir la supervivència del Delta a mitjà  i llarg termini. 

Comentarios
Multimedia Diari