Reclamen una inversió fixa per a la lluita contra el mosquit

El pressupost congelat del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre deixa sense tractament a l’agost gairebé un miler d’hectàrees al delta de l’Ebre

28 noviembre 2019 10:50 | Actualizado a 30 noviembre 2019 14:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha reclamat un conveni que blinde el finançament dels tractaments contra el mosquit, per tal que els procediments administratius i la falta de pressupost de la Generalitat deixin de condicionar el treball tècnic contra la lluita contra les plagues. El president del Copate, Joan Alginet, ha explicat que s’està treballant en la signatura d’un conveni entre la Generalitat8 (50%), la Diputació de Tarragona (25%) i els ajuntaments (25%) per blindar aquests tractaments tan vitals, especialment al delta de l’Ebre. El pressupost amb què es treballa és el mateix des del 2015, tot i l’augment de costos que han tingut, entre d’altres, els productes.

«Cal que la política no condicione la vida diària de les persones, hem de trobar l’encaix. És necessari que el treball tècnic no estiga limitat pels processos administratius», ha declarat. El president ha destacat la importància del treball tècnic que s’ha dut a terme durant les últimes dècades per combatre la població de mosquit al delta de l’Ebre. El Copate enguany ha assolit la 29a campanya.

«Si hi ha un organisme públic que ha evolucionat i que ha comptat amb uns professionals que s’han compromès i han donat resposta a la lluita contra el mosquit, aquest organisme és el CODE, el precursor del Copate. I no és just que el finançament dels tractaments contra aquesta plaga encara estigui pendent de consolidar», ha lamentat Alginet. «Som conscients que el mosquit no s’erradicarà però l’hem de fer compatible amb l’activitat econòmica, social i tradicional».

Pel que fa als tractaments realitzats durant la campanya 2019, el director tècnic Raül Escosa ha explicat que s’han dut a terme 560 tractaments en els diferents focus larvaris que ho han precisat i que la superfície tractada en espais naturals ha estat de 3.469 hectàrees. El producte utilitzat per aquests tractaments és el BTI, un producte biològic del qual se n’han fet servir 3.469 quilograms. Uns tractaments que principalment s’han realitzat amb avioneta, amb un total de 54,83 hores de temps utilitzat d’avió. Quant als tractaments en arrossars, el Copate ha tractat un total de 5.286 hectàrees en 10 dies de tractament i 42,79 hores de vol. Concretament, s’han fet tres tractaments, el primer dels quals entre el 25 i el 27 de juny; el segon del 16 al 19 de juliol i l’últim del 8 al 14 d’agost.

Tot i que el nombre de focus larvaris detectats ha estat similar a l’any passat, s’han quedat un miler d’hectàrees sense tractament per falta de pressupost per comprar més biocides. El BTI es va acabar a l’agost. El llavors vicepresident del Copate, Joan Castor, va aconseguir el compromís dels alcaldes del Delta de pagar la compra de 1.000 quilos més de BTI (per 50.000 euros).

Comentarios
Multimedia Diari